Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Sjukvården till vårdsökande: Ingen drop-in till coronatestning

Oron för coronaviruset börjar kännas i den skånska vården. Vartannat samtal till 1177 handlar om viruset – och i screeningtältet i Malmö dyker personer upp som vill testas. Men besök kräver tidsbokning, understryker Anna Martinsson, kommunikationschef på Sus.

Text

Screeningtältet utanför akuten på Sus i Malmö.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Ett tält med personal och utrustning för screening av misstänka fall av coronasmitta står sedan ett par dagar uppställt utanför akutmottagningen på Sus. Om en skånsk patient blir allvarligt sjuk så kommer vården att ske på Sus i Malmö.

I Lund finns avskärmningar med samma funktion: att kunna testa för coronavirus (vars rätta namn nu är bestämt till SARS-CoV2) utan att de som testas ska behöva blandas med andra patienter.

Under lördagen har dock enstaka personer tagit sig till provtältet vid Sus för att testas för det nya viruset, utan att ha bokat tid först.

– Man kommer spontant och tror att man kan ställa sig i kö som en öppen mottagning, säger Anna Martinsson, kommunikationschef på Sus.

För att testas ska man först boka en tid via tjänsten 1177 där sjukvårdspersonal gör en första bedömning.

Annons

Annons

– Om 1177 säger att du inte behöver provtas kommer du inte att kunna prioriteras. Material för provtagning kommer inte räcka till för alla och det handlar om att prioritera patienter och att slippa stå i kö om man har symptom, säger Anna Martinsson.

Vad händer om man ändå ställer sig i kön utan en bokad tid?

– Det är som att gå till vårdcentralen och kräva att få träffa en läkare. Jag utgår från att man gör en medicinsk bedömning. Men det kommer andra människor som har bokat tid när man går dit.

Tidsbokningen 1177 har de senaste dagarna fått ta samtal från många oroliga uppringare.

– Den bild jag har är att ungefär vartannat samtal till 1177 handlar om corona just nu, säger Anna Martinsson.

Väktare utanför det screeningtält som satts upp utanför akutmottagningen på Sus i Malmö.

Bild: Peter Frennesson

Eftersom coronavirusets symptom sällan är akuta, är det i allmänhet tidsbokning som gäller om man känner att man behöver testa sig.

– Är man riktig sjuk kan man fortfarande vända sig direkt till akuten. Men är det inte brådskande är det bästa att använda 1177.

Om man har allmänna frågor kring coronaviruset (och alltså inte själv är sjuk) finns ytterligare ett journummer, 113 13.

Arbetet med att snabbt sätta upp laboratorier för analyser av coronavirus samordnas av Folkhälsomyndigheten. Efter en inventering av kapaciteten kunde analyser börja göras i Lund från den 19 februari.

Annons

– På sikt ska vi ha åtta laboratorier igång i Sverige, säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi i Skåne.

Annons

Provtagningen sker med två pinnar som stryks i nässvalget och mot bakre svalgväggen i halsen. Proven analyseras sedan med molekylärbiologisk teknik.

Just nu kan 94 analyser göras på förmiddagen och lika många på eftermiddagen. Men kapaciteten kan fördubblas, om det skulle krävas.

– Det vi gör först är ett screentest där vi letar efter gener från viruset. Efter screentestet görs sedan ytterligare test för andra gener som en slags en dubbelcheck, säger Ingvar Eliasson.

Under veckan som gick kom det väldigt många prov för analys till det skånska labbet – många från personer som varit på sportlovsvecka i Italien och blivit snuviga vid hemkomsten.

– Det blir lite hype kring sådant här, och det är svårt att säga nej om människor är oroliga. Vi har hittills kunnat vara lite frikostiga, men det är klart att det drabbar labbet om det blir för mycket prov, säger Ingvar Eliasson.

Det finns ingen specifik behandling att sätta in mot SARS-CoV2, men allvarligt sjuka patienter kan behöva sjukhusvårdas för att få understödjande vård. Isolering av milt till måttligt sjuka sker i första han som frivillig isolering i hemmet.

– Men eftersom smittskyddsmyndigheten deklarerat det här som en samhällsfarlig sjukdom finns särskilda befogenheter att isolera de som bär på viruset, säger verksamhetschef Ingvar Eliasson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan