Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Dubbla budskap kan öka oron.

Många bunkrar mat hemma.Bild: Leif R Jansson / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Coronaviruset är att jämföra med en säsongsinfluensa som endast äldre och kroniskt sjuka dör av. Det är i huvudsak vad Folkhälsomyndigheten hittills har kommunicerat.
Samtidigt brukar inte hela samhällen sättas i tvångskarantän i Kina och Italien så här års. Franska myndigheter har inte för vana att förbjuda alla skolresor till utlandet. Den svenska regeringens krishanteringsråd sammanträder inte i influensatider.
Diskrepansen skaver. Allmänhetens oro märks på alltifrån tomma hyllor på Hemköp till mängder av samtal till 1177.
Kunskapen om Covid19 är inte komplett. Infektionen uppmärksammades för bara tio veckor sedan och de flesta studier baseras på information från diktaturen Kina. Men nog finns det fog för ordentliga förberedelser och åtgärder.
Bill Gates, som numera ägnar sig åt global folkhälsa, menar att "Covid19 börjar likna den en-på-ett-århundrade-patogen som vi har oroat oss för". Harvardprofessorn Marc Lipsitch bedömer att mellan 40 och 70 procent av alla vuxna kommer att smittas världen över. De pekar på varför Covid19 är farligare än influensa: Befolkningen saknar immunitet, dödligheten är högre, vaccin och bra antivirala läkemedel saknas och även friska medelålders kan dö, även om risken är låg.
Mycket talar tyvärr för att coronaviruset kommer att påverka tillvaron under månader framöver. Att då avdramatisera utmaningarna för att undvika panik kan vara kontraproduktivt. Människor kan agera irrationellt på grund av de dubbla budskapen och beredskapsarbetet riskerar att fördröjas.
Men sent ska syndaren vakna och nu pågår febril aktivitet även i Sverige. EU:s smittskyddsmyndighet gick på måndagen ut med att det är av "största vikt" att vidta åtgärder som förhindrar att infektionen drar som en löpeld genom Europa. Välkommet – eftersom den talar klartext om situationen. Ovälkommet – eftersom konsekvenserna kan bli kännbara.
Gå till toppen