Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Idrottskvinnor från Kullabygden får fokus i historisk förening

Nästa år firar Kullabygdens idrottshistoriska förening 10 år. Nu säsongsstartar museet med flera temautställningar. Och i sommar är det fokus på kvinnliga idrottare från Kullabygden.

Ida Liljeqvist är en av idrottsprofilerna som lyfts fram i idrottsmuseets satsning på kvinnliga idrottare från Kullabygden.Bild: Britt-Mari Olsson
På Steglingevägen i Höganäs står pärmar och pokaler i långa rader, idrottskläder, klubbemblem och utrustning från förr. Kullabygdens idrottshistoriska förening har samlat mängder av historiskt material under snart tio års tid.
Nu inleder föreningen vårens säsong. Det blir som vanligt flera temautställningar i lokalen på Steglingevägen.
– Bland annat har vi en minnesutställning över en av bygdens riktigt stora, golfspelaren Johny Andersson, som gick bort förra året. Han var medlem i svenska landslaget och hade en lång, framgångsrik karriär, säger Mats Ebbesson, kassör i föreningen.
Två jubilerande föreningar får extra fokus. Det är bowlingklubben Gamsen som fyller 40 år och Kullens Pistolskytteklubb, som firar sina 60.
– I Gamsen spelade Eva Jönsson som är en av traktens stora stjärnor, säger Mats Ebbesson.
Årets stora satsning för föreningen handlar om kvinnornas idrottshistoria i Kullabygden. I juni invigs en större utställning på Höganäs museum. Redan i somras samarbetade idrottsmuseet med Höganäs museum i en temautställning om föreningslivets eldsjälar.
– Vi vill locka en bredare publik. Genom att förlägga våra utställningar där når vi nya målgrupper, säger Mats Ebbesson.
Linn Grant från Viken är en av de kvinnliga idrottarna som lyfts fram.Bild: Britt-Mari Olsson
Kvinnornas idrottsliga prestationer från början av 1900-talet och framåt kommer att visas i utställning, varav ett axplock ska lyftas fram på Steglingevägen redan under våren. Det rör sig om kvinnliga elitidrottare som haft framgångar nationellt och internationellt liksom talanger på det lokala planet.
Mats Ebbesson nämner simmaren Ida Liljekvist, golfarna Linn Grant och Isabella Ramsay och så basketspelarna Mia Söderberg och Hanna Lundahl.
– Kvinnorna spelar en betydelsefull roll i vår lokala idrottshistoria. Det är viktigt att vi lyfter fram det, säger Mats Ebbesson.
Han förklarar att en hel del kvinnor besöker museet när de håller lördagsöppet.
– Men vi vill gärna ha fler kvinnor som medlemmar i föreningen också. Vår förhoppning är att den här utställningen kan få fler att engagera sig, säger han.
Kullabygdens idrottshistoriska förening arrangerar även föreläsningar. I april gästas de av en av svensk golfs stora profiler Helen Alfredsson. Den 29 april klockan 19 håller hon ett föredrag på Tivolihuset. Den 7 mars öppnar museet på Steglingevägen för att sedan hålla öppet varannan lördag klockan 11-14.
Gå till toppen