Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäshems fasader i kvarteret Eros måste göras om igen

Efter att nya fuktproblem upptäckts måste fasaderna på Höganäshems hus i kvarteret Eros bytas ut igen. Under cirka fem månader får hyresgäster bo i ett plastpaketerat hus.
– Det känns verkligen som ett stort intrång i privatlivet, i ens miljö. Det påverkar allting, säger Birgitta Axelsson.

Höganäshems fasader i kvarteret Eros ska bytas ut. Hyresgästen Birgitta Axelsson får leva med byggnadsställningar utanför fönstret i cirka fem månader.Bild: Anders Malmberg
Snart 80-åriga Birgitta Axelsson går ut på sin balkong och tittar till byggnadsställningen som har satts upp längs med ytterväggen. Snart ska den täckas med plastskynke och hennes utsikt ut över Kvickbadet och Öresund blir skymd.
Ljudet av borrmaskin ljuder plötsligt i lägenheten.
– Värst är att man vet inte när de börjar borra, det är oerhört obehagligt, säger hon.
Höganäshems tre hus i kvarteret Eros ska få nya fasader igen. Det är endast sju år sedan de byttes ut senast. Då var problemet att husen byggts med enstegsfasader och fukt hade trängt in.
Fasaderna som byggdes av Peab 2013 var de mer beprövade tvåstegsfasaderna med luftspalt. Men det har ändå trängt in fukt i fasaden. Den här gången är det en byggskiva som ska stoppa vinden, innanför den putsade fasaden, som dragit åt sig fukt.
Höganäshems hus på Långarödsvägen 2 och 4 plastas in inför arbetet med att byta ut fasaden.Bild: Anders Malmberg
På grund av tillverkningsprocessen av skivan Stoeco board kan det finns magnesiumklorid kvar i skivan, som då kan den binda vatten. Det innebär risk för fuktproblem och att infästningar och skruvar kan rosta.
– Vi blev uppmärksammade på problemet genom fackpress. Då tog vi kontakt med vår leverantör av den berörda skivan och vi informerade fastighetsägaren. Därefter gjordes prov på skivan, säger presschef Kajsa Jacobsson på Peab.
Proven visade att det finns fukt i Eros fasader. Problemet är, på grund av hög luftfuktighet, vanligast längs med sydvästra kusten i södra Sverige, speciellt i Skåne.
Birgitta Axelsson bor i en av Höganäshems fastigheter som måste byta fasad igen.Bild: Anders Malmberg
Arbetet med att åtgärda fastigheten på Långarödsvägen 2 och 4 har påbörjats. Byggnadsställningar omger huset, som ska kläs med en vit plast. Hela processen beräknas ta fem månader, man ska riva ner hela fasaden och plocka bort skivorna som sitter innerst i fasadkonstruktionen.
– Då ser man den bakomvarande stommen och det som eventuellt är fuktskadat där byts ut, så att allt blir friskt, säger Mikael Larsson, Höganäshems fastighetschef.
På Storgatan 77 börjar arbetet med fasaden i juni, men balkongsidan kläs inte med plast förrän efter sommaren. På Väpnaregatan 5 sätter arbetet i gång i augusti.
Birgitta Axelsson har bott i sin lägenhet sedan den byggdes 2006. Hon tycker inte om insyn och valde därför att bo på fjärde våningen. Men nu går det byggnadsarbetare precis utanför hennes fönster.
– Det är påfrestande att ha folk som passerar. Inget ont om de som jobbar här, jag tror inte de tittar in. Men det är känslan.
Birgitta Axelsson tycker det är påfrestande med byggarbetare som går på ställningarna utanför hennes fönster.Bild: Anders Malmberg
Hon tycker att hyresgästerna måste få en rejäl kompensation när det gjorts misstag med fasaden för andra gången.
– Det finns regler runt det i hyreslagstiftningen, som vi kommer att följa, säger Mikael Larsson.
När Peab nu gör om fasaderna igen ska det enligt Kajsa Jacobsson ske med en skiva som inte innehåller salter. Och företaget ska inte stå för kostnaden.
– Det gör leverantören av skivan, säger hon.
Vi har sökt Sto:s vd Jan Andersen för en kommentar.
Gå till toppen