Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jonstorpsskolan och Bruksskolan kan inte åka på toleransresan

Polen är inget riskområde, men nu tar Höganäs kommun beslutet att ställa in resan till Auschwitz för både Jonstorpsskolan och Bruksskolan.

Jonstorpsskolan i JonstorpBild: Anders Malmberg
Varje år brukar flera av klasserna i årskurs nio åka på toleransresor till koncentrationslägret Auschwitz. Det varierar från skola till skola vilka som får göra det på terminstid och hur mycket kommunen är involverad i resan.
I mitten av mars var det meningen att niorna på Jonstorpsskolan och Bruksskolan skulle ge sig iväg. Men coronaviruset ställer nu käppar i hjulet för resandet.
På tisdagseftermiddagen fattade kommunens krisledningsgrupp beslutet att ställa in toleransresan för de båda skolorna.
– VI har fått frågor från rektorerna. Det finns en viss oro inför toleransresan. Det finns också signaler om att föräldrarna inte vill låta sin barn resa, säger kommunchef Herman Crespin.
Även ett Erasmusutbyte som gäller ett antal lärare på Lerbergsskolan som skulle ha åkt till Polen inom kort, ställs in.
– Vi gör inte detta för att vi befarar smitta. Men en av rekommendationerna från både Folkhälsomyndigheten och smittskyddet är att man ska undvika publika platser med stora folksamlingar. Vi vet att på den här destinationen samlas folk från hela världen.
Hur detta tas emot av eleverna är oklart. De hade studiedag på tisdagen. Men engagemanget kring den årliga Auschwitzresan är stort och klasserna brukar själva samla in pengar för att bekosta delar av resan.
Herman Crespin är kommunchef i Höganäs. På tisdagen fattade han och de övriga i krisledningsgruppen beslutet att ställa in toleransresorna till Polen för både Bruksskolan och Jonstorpsskolan.Bild: Anders Malmberg
På Jonstorpsskolan skulle sammanlagt ett drygt 60-tal personer åkt iväg.
– Det är klart att vi kommer att få ta emot reaktioner. Men vi får förhålla oss till läget. Det är inte mycket vi kan göra åt det, säger Vera Wadströmer, rektor för årskurs 7-9.
Hon har inte fått ta emot speciellt många frågor från föräldrar till eleverna som skulle åka iväg.
– Jag hade förväntat mig mer oro. Vi har några få föräldrar som varit rejält oroliga för corona.
Vera Wadströmer betonar att resan inte är inställd för gott.
– Resan är inte permanent inställd. Men som läget är nu så är det inställt.
Gå till toppen