Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaföretag lanserar tjänst för att hindra coronaspridning

Lundaföretaget Safeture, där investeraren Greg Dingizian är huvudägare, har lanserat en tjänst för att arbetsgivare ska kunna upptäcka om anställda varit i ett riskområde för coronaviruset.
– Intresset har varit enormt vilket visar på nervositeten i näringslivet just nu, säger bolagets vd Magnus Hultman.

Safeture, med huvudkontor i Lund, säljer en tjänst där företag kan hantera och förbättra medarbetarnas säkerhet när de är på resa. Den molnbaserade tjänsten ger information om lokala hot, incidenter och säkerhetsvarningar. I förra veckan lanserade Safeture en tilläggsfunktion, anpassad för coronavirusets spridning. Genom att korsköra alla rapporterade utbrott av viruset med information om var de anställda befinner sig, har befunnit sig eller planerat resa till, kan man upptäcka vilka personer som utsatts för smittrisk.
– Det här är vanligtvis ett svårt och tidsödande arbete inom globala koncerner som nu kan förenklas. När vi testade tjänsten på en kund så visade det sig att sex procent av arbetsstyrkan varit i en region under senaste fjorton dagarna, där minst tio fall av coronaviruset hade rapporterats. Både vi och kunden blev minst sagt förvånade, säger Safetures vd Magnus Hultman som inte vill säga vilket bolag som det handlar om.
Magnus Hultman, vd på Safeture i Lund.
Safeture, som fram till i somras hette Global Warning System, grundades 2009 baserat på bland annat erfarenheter från SARS-epidemin. Den nya coronavirustjänsten blir en del av bolagets breda tjänst, som bolagets 2500 kunder kan lägga till.
– I princip alla våra kunder började använda det nya verktyget omgående vilket visar hur allvarligt de ser på coronavirusets framfart och hur de kan påverkas. Vad de sedan gör med all information som de får är en annan fråga som vi inte lägger oss i, säger Magnus Hultman som varit vd på bolaget sedan i somras.
Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens lista First North och har ett börsvärde på knappt 200 miljoner kronor. Aktien tog ett rejält skutt från 7,50 till nära 10 kronor i slutet av förra veckan när nyheten presenterades. Den har nu fallit tillbaka och handlas på 8,35 kronor.
Bolagets största ägare är finansmannen Greg Dingizian som sedan miljardförsäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park har köpt in sig i och ökat sina innehav i en rad noterade och onoterade bolag. Efter att ha köpt på sig aktier i Safeture i ett års tid gick hans investmentbolag Adma över 35 procent ägande i höstas vilket utlöste plikt att lägga bud på återstående aktier. Styrelsen rekommenderade då aktieägarna att säga nej till budet, som låg på 10 kronor per aktie. Men efter fortsatta köp äger Adma idag aktier motsvarande 63 procent av kapital och röster i bolaget. Dessutom äger Greg Dingizian själv aktier motsvarande 3,9 procent av bolaget.
Gå till toppen