Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadsdirektören: ”Rätt att stoppa förslag om Öresundskraft”

Stadsdirektören Palle Lundberg står bakom beslutet att säga nej till att släppa fram förslag på en extern granskning av Öresundskraftsaffären. Bert Alfson är inte ensam om att motas i grind. Nästan var tredje Helsingborgsförslag stoppas i dörren.

Stadsdirektör Palle Lundberg står bakom servicedirektörens beslut.Bild: Sven-Erik Svensson
Igår kunde vi berätta att staden har stoppat Bert Alfsons Helsingborgsförslag om en extern granskning av Öresundskraftsaffären.
I svaret till honom skriver staden att stadsrevisionen redan försökt genomföra hans förslag, när man ifjol utan framgång försökte få en revisionsbyrå att granska affären. Till HD gav man dock ett annat svar. Nu hävdade man istället att förslaget stoppades eftersom stadsrevisionen är oberoende.
Och det är just det senare svaret som stadsdirektör Palle Lundberg tar fasta på när han ställer sig bakom servicedirektörens beslut, vilket innebär att helsingborgarna inte ges möjlighet att rösta på förslaget via stadens hemsida.
– Det är en fråga som har prövats av servicedirektören i samråd med stadens jurister. De har kommit fram till att stadsrevisionen är en fristående och oberoende funktion. Och ska kunna agera självständigt. Därför lyftes inte frågan. Jag delar den bedömningen, säger Palle Lundberg.
Borde det då inte det stå i regelverket att stadsrevisionen är undantagen från Helsingborgsförslaget?
– Jo, med facit i hand borde reglerna varit ännu tydligare i de regelverk som finns.
Men det finns inte i reglerna. Skulle man då inte släppt igenom förslaget?
– Det är viktigt att se till att revisionen är en fristående och oberoende organisation.
På vilket sätt blir den inte oberoende om förslaget kommer från medborgare?
– Det betyder att staden hanterar det och vi vill att det ska vara tydligt att stadsrevisionen ska agera helt självständigt.
Samtidigt verkar inte revisionen ha några problem med att få in förslag från helsingborgarna?
– Alla invånare kan höra av sig med förslag till revisionen. Detta hade vi kunnat vara tydligare med och förklara när frågor kommer in och hänvisa vidare. Har man man frågor som rör revisionen är ordförande i revisorskollegiet tydlig med att hon gärna tar emot frågorna.
Men alltså inte genom Helsingborgsförslaget, enligt staden och stadsdirektör Palle Lundberg.
Helsingborgsförslaget har funnits i nästan två år. Utfallet har inte varit det önskade, enligt stadsdirektören:
– Jag är inte riktigt nöjd med det resultatet och vi behöver titta över hur Helsingborgsförslaget faktiskt har fungerat. Vi behöver pröva nya och bättre sätt som är mer grundade i forskning.
Staden har stora frågor på gång. Stadsbiblioteket ska byggas ut, ett oceanbad är på gång. Dessutom ligger stadsmässan H22 inom snar framtid,
– När det bara är sex förslag som har gått vidare så är det för lite. Modellen är inte den bästa för att fånga engagemanget.
105 Helsingborgsförslag har kommit in sedan starten för två år sedan. Men bara 74 har nått offentlighetens ljus.
Nästan 30 procent av förslagen har alltså stannat på vägen hos serviceenheten.
– Jag har inte kännedom om varför de stoppats. Men det är en bedömning man gjort mot kriterier som kommunstyrelsen har lagt.
Hur överklagar man?
– Det är ett beslut som inte kan överklagas. Delar man inte uppfattningen kan man begära laglighetsprövning vid förvaltningsrätten.
Magnus Adenskog, som är affilierad forskare på Lunds universitet, Campus Helsingborg, studerar medborgarinflytande på olika håll i världen.
– Problemet med den här typen av system är att det ofta inte finns någon dialog i processen.
Istället för att ta bort förslaget anser han att man skulle kunna lägga upp det på stadens hemsida, men med en förklaring:
– Om det finns något som hindrar att det genomförs kan man skriva det och ändå få en debatt och en omröstning. Funktionen med den här typen av förslag är agendasättande. En agenda för samtal och stoppas det blir det inget samtal, säger Magnus Adenskog.
Gå till toppen