Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”1177, var god dröj” – orolig frågvishet ökar trycket på sjukvården

Tusentals skåningar knappar in 1177 på telefonen för att få prata med Region Skånes vårdguider. Nu i coronatider går telefonerna varma. Många kommer inte fram.
– Vi har full respekt för människors oro, men vädjar att man ringer hit främst om misstänkta symptom, säger verksamhetschefen Sune Svensson.

Hit kommer de som ringer 1177 för att få veta mer om coronaviruset. Sjuksköterskan Malin Zachariassen svarar i telefon medan verksamhetschefen Sune Svensson tittar på.Bild: Hussein El-alawi
På 1177 Vårdguiden bedömer sjuksköterskor vårdbehov, ger råd samt vägleder till rätt vårdnivå. Den som ringer 1177 i Skåne hamnar hos en erfaren sjuksköterska i Malmö eller Kristianstad.
Vanligtvis rings 1200 sådana samtal per dygn i Skåne. Just nu är det tusentals samtal varje dag. Trycket är så stort att många uppringare inte ens kommer in i telefonkön. Det innebär en patientrisk för svårt sjuka människor.
När vi besöker 1177-kontoret vid Caroli City i Malmö samtalar ett 15-tal sjuksköterskor med oroliga uppringare. Malin Zachariassen tar en kort paus för att berätta om köläget:
– Just nu har vi 240 samtal i kö. När köerna är som längst får de som ringer vänta en timme och 45 minuter på att komma fram.
– Många ringer för att berätta att de träffat människor som varit i smittriskområden. Ibland har de väldigt långsökta frågor. De kan ha träffat en bekant till en person som blev sjuk veckan efter, säger hon.
Oftast råder Malin Zachariassen uppringaren att vänta med att söka vård, men att vara observant på begynnande influensasymptom. Hon är noga med att betona att råden gäller "i dagsläget" och att beskeden kan ändras framöver.
– Vi har uppdaterat våra besked efterhand. I Italien utökades ju smittoriskområdena till hela norra Italien, säger hon.
"Många ringer för att berätta att de träffat människor som varit i smittriskområden. Ibland har de väldigt långsökta frågor", säger sjuksköterskan Malin Zachariassen som gör sitt bästa för att stilla oro.Bild: Hussein El-alawi
I helgen rapporterade Malin Zachariassen bara ett fåtal fall till Region Skånes infektionsjour. Uppringarna fick besked att de senare skulle kallas in för att lämna salivprov på någon av Skånes fyra infektionskliniker.
– Det var människor som varit i riskområden och kände sig sjuka. Annars är de som ringer oftast friska och aktiva människor mellan 20 och 60 års ålder. Det är inte så många äldre, säger Malin Zachariassen.
Många av dem som ringer har först sökt information om coronaviruset på nätet eller i massmedia. De är så måna om att själva få prata med en sjukvårdskunnig person att Malin Zachariassen ibland känner sig som en terapeut.
– Men så brukar det ofta vara. Det ligger ju ofta i vårt jobb som sjuksköterska att stilla människors oro, säger hon.
Sune Svensson är dock mån om att minimera de rena terapisamtalen.
– Oron är stor. Jag förstår att folk vill ställa frågor, men vi har en oerhört pressad situation just nu.
– Därför bör människor med allmänna frågor ringa sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 11313 – eller ännu hellre söka information på nätet via 1177.se eller via Folkhälsomyndighetens hemsida. Den som är sjuk bör ringa sin vårdcentral eller 1177, säger Sune Svensson.
Kartan över Norditalien visar att smittoriskområdet sträcker sig från Alperna i norr och Turin i nordväst till Venedig i nordost samt Florens och Pisa i söder. Skidorterna ses dock inte som riskabla.Bild: Hussein El-alawi
Fakta

När ska du be om provtagning?

Hör av dig till sjukvården för provtagning när både epidemiologiska och kliniska kriterier uppfylls enligt följande.

1. Du har vistats i Kina, Hongkong, Sydkorea, Iran eller Norditalien (Aostadalen, Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trento-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Guilia och Toscana) inom 14 dagar före symptomdebut:

2. Du har insjuknat akut med feber, hosta eller andnöd utan annan känd orsak.

3. Du har insjuknat akut i en infektion utan känd orsak med behov av sjukhusvård.

4. Du har insjuknat sedan du haft kontakt med en SARS-CoV-2-infekterad person (vistelse i slutet rum eller kontakt ansikte mot ansikte) inom 14 dagar före symptomdebut.

5. Du har insjuknat sedan du bott med en smittad person eller haft en smittad person som medpassagerare på flyget.

Källa: Region Skåne.

Gå till toppen