Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föreningen som hjälper släktforskarna hitta rötterna

Nu är det 40 miljoner poster i databasen. Då passar Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) på att fylla 40 år.

Mikael Winbladh (till vänster) är ny verksamhetsledare i DIS (Föreningen för datorhjälp i släktforskningen), här tillsammans med Christer Gustavsson, avgående verksamhetsledare.Bild: Marie Andersson
Det blir ett ståtligt jubileum i helgen. Då kan föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) skryta med att man fyller 40 år. Samtidigt konstateras att det nu finns drygt 40 miljoner poster i föreningens databas med uppgifter om 75 procent av alla personer födda i Sverige för åren 1750–1900.
Det är många som under åren haft stor hjälp av DIS-föreningens databas Disbyt.
– Vi är största föreningen i Sverige inom släktforskningen. Vi har nu 21 000 medlemmar varav 7 000 av dem har bidragit med sin släktforskning till vår databas, säger Mikael Winbladh, som är ny verksamhetsledare i DIS.
Alla som bidrar med uppgifter till databasen får också möjligheten att söka bland alla posterna – och på så vis komma vidare i sin forskning.
– Vår databas är ett mycket omtyckt hjälpmedel. Man kan ju även se om det är någon annan medlem som forskar i samma släkt. Därmed kan man skapa kontakt, utbyta resultat och även vägleda varandra i den fortsatta forskningen, säger Mikael Winbladh.
Alla kan söka i databasen, även de som inte är medlemmar, men då får man begränsad insyn i materialet. Bäst är förstås att vara medlem – och att även lämna uppgifter om sin forskning.
Varje post innehåller uppgift om namn, församling och årtal som född, gift och död, eller annan händelse.
Databasen Disbyt, som finns på nätet, fortsätter att växa. Och programvaran Disgen (där släktforskarna registrerar sina resultat) är under ständig utveckling.
– Vi satsar på ett nytt gränssnitt och förbättrat söksystem, som förhoppningsvis blir klart till sommaren, säger Mikael Winbladh.
Föreningen DIS har sitt kansli i Linköping. Här finns även en forskarstuga.
DIS har åtta regionföreningar som täcker större delen av landet. DIS syd finns på Porfyrvägen 20 i Lund, i samma byggnad som Landsarkivet.
Själva 40-årsjubileet för DIS hålls i Valla folkhögskola under lördagen och söndagen. Det blir även årsmöte, utställning, föredrag och en dna-workshop med Peter Sjölund.
DIS
Gå till toppen