Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På Flädergården får barnen lära sig om hållbarhet, djur och natur

Flädergården i Täppeshusen satsar på att visa upp sig som det goda exemplet på djuruppfödning. Under året öppnar de gården vid flera tillfällen och bjuder in barn och vuxna att träffa djuren.

Pia Ohnell på Flädergården i Täppeshusen föder upp kaniner och ankor för köttproduktion. I år satsar hon på publika arrangemang för att lära barn om vuxna om god djurhållning.Bild: Anders Malmberg
Grisarna går och grymtar, en anka badar i en vattenpöl och kaninerna flockas nyfiket runt Pia Ohnells fötter när hon går in till dem.
Från och med i år ska gården bli öppnare för besök, bland annat har man kört igång ”Barnfika” på torsdagar. Då får barn och vuxna komma nära djuren som finns på gården och se hur köttproduktion kan gå till.
– I grund och botten är det vår passion för äkta, ren och rättvis mat. Att det du äter ska vara schysst producerat. Är du köttätare har du ett stort ansvar, säger Pia Ohnell.
Hon vill visa barnen hur man uppför sig mot djur och natur, hur man kan ta ansvar genom sin konsumtion. Att barnen får en förståelse för att det spelar roll.
– De vi ska lämna över till är barnen och kan vi göra ett avtryck på framtida generationer, så påverkar det framtiden för både djur och natur.
Pia Ohnell går in och klappar grisen Zeus. Men besökarna får hålla sig utanför och nöja sig med att titta.Bild: Anders Malmberg
Massor av mat slängs varje dag från våra tallrikar och det är inte hållbart, menar Pia Ohnell.
– Köper du en kyckling på Ica, så släng inte halva. Det är ett liv bakom. Se, smaka och lukta på maten och se om den är bra.
När Flädergården öppnade sitt eget slakteri för kaniner och fjäderfä för en fem år sedan, så fick Pia Ohnell släppa den kursverksamhet hon hade. Och för några år sedan tröttnade hon på att åka runt på marknader och började fasa ut det.
Grisen Zeus är ganska ny på Flädergården.Bild: Anders Malmberg
Nu satsar hon på publika arrangemang på hemmaplan och gör en nysatsning på gårdsbutiken. När barn och vuxna besöker gården får de titta på djuren så mycket de vill, men det är inte säkert att djuren är intresserade av att bli klappade.
– Vi ska inte bli en djurpark, utan vi är en produktionsgård.
Förutom torsdagarna, så blir det barnfika en lördag i månaden fram till och med september. På påsken finns det chans att vara med och bygga ytterligare en våning på insektshotellet och stallet står öppet så det går att titta in.
Ankorna är inte mycket för att ställa upp på bild tillsammans med Pia Ohnell.Bild: Anders Malmberg
Kanin på Flädergården i Täppeshusen.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen