Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Sju nya coronafall i Skåne

Sju nya coronafall har konstaterats i Skåne. Det meddelade Region Skåne under torsdagsförmiddagen. Totalt har nu nio personer i Skåne konstaterats smittade.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Samtliga har varit i norra Italien, och ingen av dem är allvarligt sjuk, uppger Region Skåne.

De smittade hålls nu isolerade i sina hem.

De två tidigare fallen vårdas på infektionsklinikerna i Lund och Malmö – i och med de nya fallen har samtliga regionens infektionsverksamheter involverats (Lund, Malmö, Helsingborg, Kristianstad).

Annons

Regionen vill inte gå in närmare än så på vilka personerna är och var de bor.

Annons

Nu pågår smittspårning.

Det betyder att Smittskydd Skåne tar reda på vilka som har haft sådan kontakt med de smittade att risken finns att de för smittan vidare.

Till den gruppen hör i första hand familjemedlemmar, eller ”alla som bor eller vistas i samma hushåll”. Under 14 dagar råds dessa av Folkhälsomyndigheten att ”undvika sociala kontakter utanför hushållet”.

Barn till personer som har covid-19 ska alltså hålla sig hemma från skolan i två veckor.

I Malmö finns två sådana exempel, berättar grundskoledirektör Anders Malmquist.

– Just nu har vi två skolor i Malmö som har vårdnadshavare som är smittade. Där går vi ut med information till alla vårdnadshavare, avstämt med smittskyddsläkaren. När vårdnadshavare konstaterats positivt ska deras barn vara i karantän, hemma från skolan i två veckor.

Däremot finns det inga elever i Malmö som har covid-19.

– Vi har inte en enda elev i Malmös kommunala grundskolor som har testats positivt för coronavirus, säger Anders Malmquist.

Avstängning av friska skolbarn är inte är en effektiv åtgärd, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

– Det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning. Inget av de utbrott som vi hittills sett av coronavirus har koppling till skolor eller barn.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy