Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Danska smittåtgärder: Alla arrangemang över tusen deltagare ska ställas in

Den danska regeringen tar ännu hårdare tag för att hindra spridning av coronaviruset. Alla arrangemang med över tusen deltagare ska ställas in, till slutet av mars. Danskar uppmanas att låta bli att kramas och skaka hand.

Text

Följden blir nu att fotbollsmatcher, mässor och konserter ställs in, teaterföreställningar spelas för halvtomma lokaler.

Bilden är från VM-matchen i handboll mellan Danmark och Norge i Herning i januari.

Bild: LUDVIG THUNMAN

Sedan tidigare har den danska utrikesdepartementet officiellt avrått från alla resor till norra Italien, och särskilt personal i sjuk- och äldrevård måste stanna hemma från jobbet i fjorton dagar om de kommit hem från resor i riskområdena.

Den danska regeringen presenterade på fredagen ytterligare ett antal skärpningar av förhållningsregler för att hindra smittspridning.

Större arrangemang i Danmark, med över tusen deltagare, ska ställas in.

Annons

– Det är en uppmaning, som vi förväntar oss ska efterlevas, sade statsminister Mette Frederiksen (S) under en presskonferens.

Annons

För mindre evenemang som konserter och konferenser uppmana arrangörerna att ”överväga” om de ska ställas in.

Under fredagen meddelade storklubben FC Köpenhamn att lagets kommande matcher kommer att spelas utan publik till följd av smittans spridning. Det gäller framöver för alla klubbar i danska Superligan och division 1.

Även danska melodifestivalen i Royal arena på lördag kväll hålls utan publik, skriver Ekstrabladet.

På Det Kongelige Teater minskar man antalet åskådare på föreställningar, besökarna får framöver bara sitta på varannan plats i salongen.

Alla utsålda konserter på Stora Vega i Köpenhamn blir också uppskjutna eller inställda.

”Det här är inte en överreaktion!” sade statsminister Mette Frederiksen (S) under presskonferensen om nya smittåtgärder.

Bild: Naina Helén Jåma/TT

Bland övriga punkter som presenterades på fredagen var: vägledning för vardagligt umgänge, danska Sundhedsstyrelsen skickar ut råd om närkontakt, att undvika kramar, kyssar och handskakning. Danskarna uppmanas tvätta händerna ofta, och gärna sprita händerna när man åkt kollektivt.

Danska utlandsresande uppmanas att dagligen följa rekommendationerna från utrikesdepartementet. Förutom riskområdena norra Italien, Kina, Sydkorea och Iran manar Danmark till försiktighet även vid resor i Tyskland, Frankrike och Österrike.

Annons

Annons

– Några kanske betraktar detta som en överreaktion – men det är det inte! Myndigheterna värderar att detta är vad som krävs för att skydda de mest utsatta i samhället, sade Mette Frederiksen.

Hon betonade att åtgärderna kommer att drabba hela samhället, och både företag och enskilda individer.

– Men jag vill hellre att våra myndigheter går ett steg för långt, är att de gör för lite. Sedan får vi utvärdera detta efteråt, sade Frederiksen.

Danmark har till och med fredagen 21 konstaterade sjukdomsfall i covid-19. Över 200 personer sitter i karantän för att de rest i riskområden, eller haft kontakt med smittade.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan