Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De håller i trådarna till Nyhamns stora lan

På påsklovet kommer runt hundra ungdomar att spela dag och natt på ett lan på Nyhamnsskolan. Men innan dess är det mycket att förbereda för ett antal högstadielever.

Fritidsledare Jörgen Thell och åttondeklassarna Leo Klarén, Emilia Johansson och Hannah Behrens är alla med och arbetar för att Ganker lan på Nyhamnsskolan ska kunna genomföras.Bild: Anders Malmberg
Caféet på Nyhamnsskolan ligger ganska öde en eftermiddag i början på mars, men när skolan är stängd för påsklov kommer det att krylla av spelsugna ungdomar i lokalen.
– Det ska bli kul, säger Emilia Johansson i klass 8.
Ganker lan ordnas av en av Skånes största spelföreningar, Gank, och ER ung tillsammans. På Nyhamnsskolan är det drygt 10 högstadieelever som har anmält sig som frivilliga att hjälpa till med arrangemanget. De är en förutsättning för att kunna dra runt det hela.
– Ungdomarnas hjälp är ett sätt att kunna ha ett lan till rimliga priser. Det är jättesvårt annars, säger fritidsledaren Jörgen Thell.
För 250 kronor får deltagarna komma till Nyhamnsskolan och spela från förmiddagen på tisdagen den 7 april och två dygn framåt. Högstadieeleverna hjälper till att förbereda genom att till exempel göra scheman och ett rum ska ställas i ordning till sovsal.
Arkivbild från 2012, när det också arrangerades ett lan på Nyhamnsskolan.Bild: Sven-Erik Svensson
Åttondeklassarna ska fixa frallor med ost och skinka och de intjänade pengarna går till deras toleransresa. Hannah Behrens är en av ungdomarna som är engagerad, hon ska baka hemma.
– Vi ska göra över ett hundra kanelbullar, säger hon.
Maten är tänkt att bli mer hälsosam än på vad det brukar vara på lan. Till exempel ska det serveras korv stroganoff med ris i stället för pizza. Och inga energidrycker kommer att säljas.
– Det blir sovsalar och apelsinjuice istället för Red bull, säger Jörgen Thell.
Under själva speldagarna och nätterna ska ungdomarna stå för allt från städning till att laga mat.
– Vi hjälper till för att det underlättar att det blir av, säger Hannah Behrens.
Leo Klarén är också med och organiserar lanet. Men när det är dags på påsklovet, kommer han att vara deltagare och spela.
Någon timme varje dag brukar han ägna sig åt att spela Fortnite och Counterstrike.
– Det känns bra. För man stänger ute allt annat och kan hålla på med sitt eget, säger han.
Om cirka en månad är det dags, då intar spelare Caféet på Nyhamnsskolan.
– Utan ungdomarna hade vi inte klarat av att göra detta möjligt. Det är toppen av dem, alla har varit positiva och peppat, säger Jörgen Thell.
Gå till toppen