Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Signaler på att unga far illa i Rögle oroar Ängelholms kommun

”Utfrysning, favorisering och tystnadskultur”. Ängelholms kommun tycker sig ha fått tillräckligt med signaler om Rögles barn- och ungdomsverksamhet och orosanmäler nu föreningen. ”Vi tar det här på stort allvar, men att barn far illa är inte bilden vi har”, säger Rögles klubbdirektör.

Rögles barn- och ungdomsverksamhet har under lång tid varit kritiserad av föräldrar som tycker att barnen inte blivit juste behandlade. Samtalen till Ängelholms kommun har varit åtskilliga, enligt Charlotte Engblom (L), ordförande för nämnden för kultur, idrott och fritid.
Charlotte Engblom (L), ordförande i nämnden för kultur, idrott och fritid.Bild: Niklas Gustavsson
– I höstas samlade vi ihop materialet. Det handlade om tystnadskultur, favorisering, utfrysning och föräldrar som inte vågade träda fram av rädsla för att barnet skulle drabbas, säger hon.
Rögles barn och ungdomsverksamhet har 460 medlemmar. Exakt hur många barn och föräldrar det handlar om vill inte Charlotte Engblom säga. Men hon tycker att det är tillräckligt många för att kommunen ska agera.
Charlotte Engblom berättar att representanter för kommunen haft flera möten med Rögles ledning för att komma tillrätta med problemen men att de inte gett tillräckligt resultat.
– Vi hade velat se handlingskraft, att en ordentlig handlingsplan hade tagits fram med tydliga bevis för att en förändring var på gång. Det har vi inte sett.
Därför har alltså Ängelholms kommun nu vänt sig till Svenska Ishockeyförbundet, Skånska Ishockeyförbundet och Riksidrottsförbundet för att uttrycka sin oro.
– Vi vill markera att vi ser allvarligt på det här. Barn och unga ska inte fara illa, det ska de inte göra någonstans. I reglementet för föreningsbidrag står det klart och tydligt om vilken värdegrund vi har, säger Charlotte Engblom.
Daniel Koch, Rögles klubbdirektör, tar kommunens anmälan på stort allvar, men delar inte bilden av att barn far illa.Bild: Niklas Gustavsson
Rögles klubbdirektör Daniel Koch säger att han tar anmälan på stort allvar.
– Vi tycker att innehållet i vår verksamhet är jättebra, vi är inte perfekta, men att barn skulle fara illa är inte den bilden vi har, säger han.
Det visar inte heller den enkät som gått ut till föräldrarna, enligt Daniel Koch.
Han berättar att klubben ständigt arbetar för att utveckla sin verksamhet. I somras anställdes en barnrättsstrateg och i vår ändras organisationen. En ny sportchef, som börjar i april, ska ha totalansvaret för hela junior- och ungdomsverksamheten.
– Men det finns säkert saker att förbättra. Nu ser vi fram emot att samarbeta med SIF, SKI och RF och se över vad som kan göras.
Gå till toppen