Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är Sveriges vanligaste insekt

Nästan 15 år och över hundra olika experter krävdes för att få till den noggrannaste kartläggningen av Sveriges insekter som någonsin gjorts. Resultatet förvånade – på flera sätt.

Tvåvingar, som myggor och flugor, är den vanligaste insekten i Sverige och står för tre fjärdedelar av alla insekter i landet. På bilden syns en fluga.Bild: John Hallmén
Sverige har fler insekter än man tidigare trott. Det är slutsatsen efter att över hundra forskare i 15 år noggrant studerat art efter art i mikroskop. Med ungefär 28 000 dokumenterade arter anses Sveriges insektsfauna vara världens mest utforskade, och man räknar med att ytterligare cirka 5 000 arter återstår att upptäcka.
– Insekter utgör ungefär hälften av den mångfald vi har i Sverige och spelar en oerhört viktig roll i våra ekosystem. De bidrar med nedbrytning, pollinering och kontroll av skadeinsekter. Genom att studera insektsfaunan ser vi hur naturen mår på ett mer detaljerat sätt, säger Fredrik Ronquist, professor i entomologi vid Naturhistoriska riksmuseet, som ledde studien.
Inom ramen för studien upptäckte forskarna ett förvånansvärt stort antal nya arter. Både arter som funnits i andra länder men som är nya för Sverige, men även arter som är helt nya för vetenskapen i stort.
– Många av de nya arterna är oansenliga insekter. Till exempel har vi hittat många nya puckelflugor, en grupp med små flugor som är vanliga i de flesta miljöer, säger Fredrik Ronquist och fortsätter:
– En annan sak som förvånade mig är att vi hittade så mycket nytt i norra Sverige. Men när man tänker efter är det kanske inte så förvånande ändå eftersom insektsfaunan i den södra tredjedelen av Sverige är mer välstuderad.
Flest arter finns det inom gruppen steklar, med en tredjedel av alla arter i Sverige. Vanligast förekommande sett till antalet individer är dock tvåvingar som myggor och flugor, som står för tre fjärdedelar av alla insekter i Sverige.
Redan nu görs en ny studie för att följa upp resultaten från den förra. Under hela 2019 fanns 200 insektsfällor utspridda i hela landet som nu ska analyseras – men den här gången kommer det inte ta 15 år.
– Nu utnyttjar vi genetiska metoder, vilket innebär att vi analyserar insekternas dna och får resultatet mycket snabbare. Där ligger framtiden, säger Fredrik Ronquist.
Fakta

Artrikedom bland Sveriges insekter

Steklar 11 100 arter

Tvåvingar (till exempel myggor och flugor) 10 300 arter

Skalbaggar 5 000 arter

Fjärilar (inklusive nattsländor och loppor) 3 200 arter

Insekter utan puppstadium (till exempel löss, gräshoppor och tvestjärtar) 3 300 arter

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Gå till toppen