Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Juniorkedja ger Brynäs hopp: ”Lös upp arenan”

Brynäs missade slutspel efter ännu en medioker säsong. Men det finns ljus i tunneln. På lördagen visade en pinfärsk juniorkedja vägen i straffsegern (5–4) mot ärkerivalen Leksand. – Det var deras tur att glänsa och vara i rampljuset. De lös upp arenan ordentligt, säger Brynästränaren Ove Molin.

Ove Molin var nöjd med sina unga spelare när Brynäs vann på straffar mot Leksand. Arkivbild.Bild: Tommy Pedersen/TT
I torsdags stod det klart att Brynäs missar slutspel för andra säsongen i rad. En missräkning som lett till krav på nystart och ändrade kulturer i föreningen och då finns det potential att hämta i klubbens juniorlag.
Eftersom Brynäs redan är klara för ingenmansland ersatte en ren juniorkedja skadade toppspelare som Anton Rödin och Emil Molin mot Leksand.
Två av spelarna – 19-åringen Oscar Birgersson och 18-åringen Oskar Kvist – gjorde sina första SHL-mål i karriären tidigare i veckan.
Och på lördagen var det dags för nyblivne artonåringen Alexander Ljungkrantz att debutera i SHL inför en fullsatt arena. Och som han gjorde det.
– Alla tre gör det jättebra. Det bara lös om dem och under gallret på Ljungkrantz så var det svårt för honom att hålla borta leendet. Det syntes flera gånger under matchen, det var jättekul, säger Molin.
Efter bara 2.14 av andra perioden kom dessutom första målet i karriären för just lördagens SHL-debutant som av Molin beskrivs som:
– En explosiv spelare som är duktig på att åka skridskor. Han är stark i kroppen och besitter det mesta men snabbheten i skridskoåkningen är det som kännetecknar honom mest.
Den snabbheten syntes bland annat när juniorkedjan åkte slalom genom Leksandsförsvaret i början av mittenperioden.
Ljungkrantz gled in i slottet, knackade ivrigt i isen efter pucken, tog emot en fin passning från Oscar Birgersson och direktstyrde in kvitteringen till 1–1.
– Vad ska man säga? Det är en stor dröm för mig. Jag bara skrek. Det var så skönt men det blev helt svart. Jag har kollat på Brynäs sedan jag var liten grabb. Det har alltid varit Brynäs så det var stort att stå där nere på isen i stället. Ofattbart faktiskt, säger målskytten till TT.
I båset mös gamle superliraren Ove Molin över schackdraget att ge de unga chansen lite extra i den här matchen, där trion även fick inleda med matchens första byte.
– Alexanders mål? Det var välregisserat. Det är inte många som kommer upp i sin första match och gör sitt första mål i ett sådant läge, konstaterar Brynästränaren.
TT: Känslan när du ser den här trion ta för sig?
– Man blir jätteglad. Det är precis en sådan utveckling som man hoppas och drömmer om att man har. Det betyder mycket för alla klubbar som är där vi är att man kan se att vår juniorverksamhet fungerar. Killarna som har kommit upp i vinter har visat med bravur att det fungerar väldigt, väldigt bra. Det är jättekul att de visar att tillväxten finns.
För Leksands del väntar kval, ännu oklart mot vilket lag.
Dalalaget har bara vunnit tre av tolv matcher sedan tränarbytet men assisterande tränaren Per-Erik Eklund ser ändå positiva saker att ta med sig in i kvalet:
– Vi har blivit tätare, har släppt in färre mål – även om vi inte gör det i dag. Vi har blivit bättre på att döda utvisningar och bättre i powerplay. Vem vi får möta spelar nog ingen roll, utan det är upp till oss att komma upp i bästa standard och prestera.
Gå till toppen