När svininfluensan spreds i Sverige 2009 tog det runt ett halvår innan ett vaccin kunde börja användas. På myndigheternas uppmaning vaccinerades drygt fem miljoner svenskar med Pandemrix.
Hundratals barn drabbades sedan av narkolepsi, varav flera har fått ersättning av staten.
– Det som hände i samband med vaccinationen mot svininfluensan har inte påverkat täckningsgraden i de svenska vaccinationsprogrammen. Samtidigt är det för tidigt att säga om folk skulle vara rädda för att ta ett coronavaccin eller inte. Vi vet inte heller hur en kommande vaccination mot coronavirus skulle se ut och vilka grupper som skulle vara aktuella för att ta ett sådant, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Läkemedelsindustriföreningen (Lif).
Annons
TT: Finns det risker med att vaccinet framställs i en snabbare takt än normalt?
Annons
– Nej, snabbheten påverkar inte vaccinets säkerhet. Men som med alla läkemedel finns det alltid en risk för biverkningar. Balansen mellan den nytta som vaccinet gör och riskerna måste vara bra och läkemedelsmyndigheterna väger dem alltid noggrant emot varandra när de ger godkännande, säger Jonas Vikman.
Han får medhåll av Matti Sällberg, professor vid Institutionen för Laboratoriemedicin vid Karolinska institutet. Han är med och leder det svenska arbetet med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.
– Vi kan aldrig säga att något är helt ofarligt när vi tar fram nya läkemedel och vaccin. Men jag tycker inte att man ska vara rädd för att ta ett eventuellt coronavaccin. Om vi tittar historiskt så är vaccin det bästa skydd mot smittsamma sjukdomar som vi har, säger Matti Sällberg.
Fakta
Svininfluensan
Den senaste pandemin drabbade Sverige 2009–2010, då en så kallad massvaccinering följde på utbrottet av svininfluensan. 5,3 miljoner svenskar vaccinerade sig.
Det vaccin som användes var Pandemrix. Vaccinet hade tillverkats av läkemedelsföretaget Glaxosmithkline (GSK) utifrån ett så kallat prototypvaccin.
Ganska snart stod det klart att vaccinet ökade risken för barn och ungdomar att drabbas av narkolepsi.
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag.
I en rapport från 2013 konstaterade Folkhälsomyndigheten att massvaccineringen räddade livet på cirka 100 svenskar och att den förhindrade 215 intensivvårdsfall och 1 750 slutenvårdsepisoder.
Källa: Socialstyrelsen med flera