Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag kan bara representera mig själv och mina erfarenheter”

Toppskiktet i näringslivet är ett område som sällan förknippas med jämn könsbalans. Att som kvinna inneha en hög befattning är inte lika självklart som för en man. Ulrika Hallengren är vd för börsbolaget Wihlborgs och är en dignitär i branschen.
– En sak ska vi vara klara över. Överallt där det idag finns kvinnor på ledande positioner, där har det tidigare funnits män som gjort dessa val eller iallafall medverkat till dessa val. Annars hade det inte blivit någon skillnad, säger hon.

”Jag kan vara en referensram. Men som individ kan man vara en referensram för många saker. Jag har inte en lång universitetsutbildning, jag är inte född skåning, jag hade inga ingångar i den här branschen när jag flyttade hit och jag har inte haft en tydlig idé om hur min karriär ska se ut. Det kan också vara ett exempel. Det går att bli vd för ett fantastiskt fint fastighetsbolag utan att ha haft den som långsiktig målbild”, säger Ulrika Hallengren när vi talar om henne som en förebild.Bild: Hussein El-alawi
När det gäller den högsta posten i styrelser och ledningsgrupper äger inte kvinnor tillträde i samma utsträckning som män.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen