Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kullaelever lär ungdomar att programmera: ”Kan koppla ihop gaming med en professionell bana”

Tangenter trycks ner och högstadieungdomar tittar in i skärmarna. Under vårterminen lär teknikelever på Kullagymnasiet dem att programmera. Det är ett sätt att dra nytta av de äldre elevernas kompetens och få de yngre att ta sitt datorintresse ett steg vidare.
– Jag är intresserad av datorer och vill lära mig mer, säger niondeklassaren Viktor Fornbacke på Bruksskolan.

Kullaeleverna Alexander Bohlin och Oscar Paulsson, i röd tröja, står bakom högstadieeleven Tim Terjestam från Bruksskolan och hjälper till med programmering. Kursen på Eric Ruuth kulturhus pågår en kväll i veckan under vårterminen. Till höger sitter Viktor Fornbacke.Bild: Anders Malmberg
Tio elever från högstadieskolor i Höganäs kommun sitter djup koncentrerade framför datorerna och lyssnar på instruktioner. Fyra elever från Kullagymnasiets teknikprogram förklarar engagerat vad kvällens första uppgift går ut på.
– Det är jättekul, alla tycker mycket om att programmera och vi får möjlighet att visa vad vi lärt oss, säger Ludwig Lilienström, elev på teknikprogrammet.
Tanken bakom kursen är att är att ta till vara på Kullaelevernas kunskaper. Och att nå de ungdomar från högstadiet som är intresserade av att programmera, så de får en inblick i hur det är att studera på teknikprogrammet.
– Vi har jätteduktiga elever på teknikprogrammet, de ligger på en hög nivå. Jag är så imponerad av dem, säger rektor Joakim Olefeldt.
Ludwig Lilienström på Kullagymnasiets teknikprogram pekar och förklarar för Viktor Fornbacke, som sökt ett spelinriktat program på Lbs-gymnasiet Helsingborg.Bild: Anders Malmberg
Sara Bohlin, lärare på teknikprogrammet, ser en vinst i att grundskoleeleverna lämnar spelandet på sina rum, kommer tillsammans och förhoppningsvis upptäcker att intresset för datorer kan leda till ett yrke.
– De kan koppla ihop gaming med en professionell bana. Eleverna får upp ögonen för att kunna ha det som yrke. Det är verkligen en ljus framtid, säger hon.
Första uppgiften är avklarad och en ny förklaras innan det är dags för fikarast. Deltagarna programmerar i Java och lärarna är nöjda med eleverna från högstadiet.
– Jag tycker det går jättebra. Eftersom det är en frivillig kurs är de intresserade och man hålla högt tempo, säger Oscar Paulsson.
Alexander Bohlin tror att nästan alla kan lära sig att programmera. Viktor Skjelmose från Brunnby skola vill få reda på hur man gör ett datorspel.Bild: Anders Malmberg
Viktor Skjelmose går i sjuan på Brunnby skola, gillar datorer och vill lära sig att göra ett spel. Något han inte gjort förut.
– I början är det svårt. Men när man börjar få häng på det, så går det enklare, säger han.
Det är första gången kursen hålls och Kullagymnasiet samarbetar med Eric Ruuth kulturhus. Det är i deras nya e-sportrum som eleverna håller till.
– Vi når en ny målgrupp av ungdomar, det är samma med e-sport. Det tycker vi är jätteroligt, säger Johan Hjert, verksamhetschef på kulturhuset.
Leo Andrée förklarar kvällens andra uppgift.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen