Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så maxar du internationella kvinnodagsfirandet i Helsingborg

Årets firande av internationella kvinnodagen tjuvstartar redan under lördagen. Lokal kamp, gemenskap och ”No more fucks to give” är några av helgens höjdpunkter.

Arkivbild.Bild: Lisbeth Westerlund
LÖRDAG 7 MARS
Öppet hus i Södersalen, Södergatan 65, klockan 10–17
Vänsterpartiet Helsingborg påbörjar firandet redan under lördagen med en utställning om arbetande kvinnor i världen, skapande verkstad för barn, uppläsning av Moa Martinssons dikter och mycket mer.
Manifestation på GA-torg, klockan 11
Talare är Svetlana Saric (V) och representanter för Ung Vänster och Kurdiska internationella kvinnoföreningen.
Kvinnohistorisk vandring, 13–14
Svjetlana Saric (V) uppmärksammar det arbete som Kvinnohistoria i Helsingborg har gjort och lyfter fram kvinnor som format och verkat i staden. Dessutom problematiseras jämställdhetsfrågan, under och efter yrkeslivet.
Test av rosor tre röda rosorVäxter Ros Rosor röda rosor röd rosBild: Johan Persson
SÖNDAG 8 MARS
Ljusmanifestation, Sundstorget 6, klockan 11.
S-kvinnor i Helsingborg bjuder in till att tåga genom stan för att dela ut rosor, följt av en ljusmanifestation. Efteråt går alla gemensamt till evenemanget på stadsteatern.
Firande på temat kamp, klockan 12–15, foajén, Helsingborgs stadsteater.
En eftermiddag där brandtal med alltifrån lokala röster som Madelene Löw från We Rise Again till Maktsalongens grundare Sara Haraldsson berör olika typer av feministisk aktivism i Helsingborg. Det blir också spoken word, musik och en feministisk marknad med konstnärer, serietecknare och normkritiska bokförlag. Tatueringsstudion Crooked Moon finns på plats för att utföra mindre gaddningar.
Samarbete mellan Helsingborgs kvinnojour, Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne, FemHbg, Folkuniversitet och Helsingborgs stadsteater.
Arkivbild.Bild: Christopher Bandsåg
”Woman in red”, Hotel Elite Marina Plaza, Kungstorget 6, klockan 13.30–18.00
Föreläsningar med kvinnohjärtat i fokus. Hälsa och livskvalitet belyses från olika infallsvinklar. Sju medverkande pratar bland annat om kost, hjärt- och kärlsjukdomar, idrott, folkhälsa och miljö. Dessutom gör Bai Bang-sångaren Diddi Kastenholt ett dubbelframträdande utifrån temat rock'n'roll – och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och diagnoser. Arrangeras av 1,6 och 2,6 miljonersklubben.
Demonstration, start vid Sankt Jörgens plats, klockan 15
FemHbg håller i en demonstration mot hat, hot och övergrepp. Vandrar i riktning mot Rådhuset. Josefine Thorén och Camilla Bergvall, organisationens ordförande samt vice ordförande, håller tal liksom Toktam Jahangiry från Refugees Welcome Sweden. Möjlighet till att göra plakat erbjuds tidigare under dagen, på stadsteatern.
Knytkalas, Dalhem centrum, klockan 15–20
Tal, musik, dans och mingel på Dalhems egna Knutpunkten. Arrangör är Vänsterpartiet i Helsingborg.
Mia Skäringer.Bild: Annika Berglund
”No more fucks to give”, biograf Röda kvarn, klockan 18 samt flera föreställningar på Filmstaden
Komikern Mia Skäringers hyllade föreställning är lika mycket en upprättelse som en hyllning till kvinnan. På internationella kvinnodagen visas en liveinspelning av denna på bio. Så även den 10 mars klockan 20.
HD publicerar första delen i granskningen av kvinnors utsatthet inom prostitution i Helsingborg
Läs mer här:
Gå till toppen