Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Sverige måste ställa sig bakom Irans kvinnor när vi firar kvinnodagen

Kvinnliga fångar i Evinfängelset i Iran.Bild: Vahid Salemi
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Internationella kvinnodagen uppmärksammar kvinnors långa kamp för lika rättigheter och lika möjligheter över hela världen.
Sedan början på 1900-talet har kvinnor kämpat hårt för lika rättigheter och lika möjligheter världen över. Situationen för kvinnor ser fortfarande väldigt olika ut i olika länder. I vissa länder har jämställdheten kommit långt och i andra har det hänt väldigt lite. Och i några länder har situationen för kvinnor blivit sämre än för hundra år sedan.
Sverige är ett exempel på framgång. Kvinnor och män har samma lagstadgade rättigheter och möjligheter. Det pågår dessutom ett långsiktigt arbete för bättre jämställdhet i alla områden.
Mitt hemland Iran är ett exempel på motsatsen. Under den religiösa diktaturen som har styrt landet i 40 år har situationen för kvinnor försämrats år efter år.
Den religiösa diktaturen i Iran är ensam i världen med att ha kvinnoförtryck nedskrivet i sina grundlagar. Mullorna har slagit fast att kvinnor och män inte är jämställda. Mullorna har slagit fast att kvinnor inte är myndiga och måste ha en manlig förmyndare. Sedan mullornas makt-övertagande för 40 år sedan har kvinnor fått syra i ansiktet för att de hade smink, piskade för de inte var beslöjade ordentligt, de har stenats ihjäl och hängts offentligt.
Tiotusentals unga kvinnor som stod upp och kämpade emot mullornas kvinnoförtryck har fängslats, torterats och avrättats.
Kvinnors situation ska vara en internationell angelägenhet. Det är därför vi har en internationell kvinnodag. Det innebär att vi inte ska vända bort blicken när kvinnor utsätts för våld och förtryck. Vi ska inte vara likgiltiga bara för att våldet sker i ett annat land. Vi ska inte blunda oavsett hur rika eller mäktiga förövarna är. Det innebär att vi i Sverige måste ta klar ställning emot mullornas kvinnofientliga regim och fördöma deras ständigt pågående våld mot iranska kvinnor.
I Sverige bor idag cirka 50 000 kvinnor med ursprung i Iran. De alla har genomlevt det brutala förtryck som kvinnor i mullornas Iran genomlever dagligen. De flesta har faktiskt flytt hit undan förtrycket som sina medsystrar i Iran fortfarande kämpar emot. Kvinnor i Iran fängslas, piskas, stenas och hängs för att de vill ha samma rättigheter och möjligheter som vi åtnjuter här i Sverige.
Det är ett enkelt ställningstagande. På ena sidan står korrupta och kvinnofientliga mullor och deras sharia-lagar. På andra sidan står modiga iranska kvinnor som organiserar och leder motståndet mot mullornas tyranni.
Det är en ställning som Sveriges regering, Sveriges riksdag och svenska företag också måste ta. Det är ett val de måste göra. De kan inte fortsätta att blunda och buga. De måste inse att det inte går att ingå ”feministiska handelsavtal” med kvinnofientliga mullor. ”Handelsbalansen” med Iran består av svenska produkter som kommer till Iran mot iranier som flyr från mullorna och kommer till Sverige.
I 40 års tid har man förgäves hoppats på att, genom handel, öppna upp den religiösa diktaturen. Det har tyvärr inte skett. Det enda som har hänt är att våldet mot kvinnor har ökat och förtrycket har blivit värre.
Sverige är ett föredöme när det gäller kvinnors fri- och rättigheter. Iranska kvinnor flyr hit för att kunna åtnjuta dessa fri- och rättigheter. Det ska de dock inte behöva göra. Det är faktiskt inte hållbart i längden.
Iranska kvinnor kämpar för att inte behöva fly sina hem, fly sitt land. De kämpar för frihet och jämställdhet i Iran. Vi i Sverige kan och vi måste ställa oss bakom iranska kvinnor.
Svenska regeringen och svenska företag måste bryta alla relationer med den kvinnofientliga regimen i Iran. De måste erkänna motståndet mot mullornas styre som leds av iranska kvinnor och som banar väg för ett fritt, demokratiskt och jämställt Iran.
Morteza Sadeghi
Gå till toppen