Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotbollsdrömmen blev egen tränarkarriär

Jakub Jakoubek bytte de småländska skogarna mot Kullahalvön. Men passionen för fotboll tog han med sig. Nu har han fullt fokus på träningen för barn- och ungdomar i HBK.

HBK:s ungdomsansvarige Jakub Jakoubek drivs av att få unga spelare att utveckla unga spelare.Bild: Tove Scherman
Gräsplanen är ovanligt grön denna varma februarimånad. Sofforna i HBK:s klubbhus är lite nedsuttna.
Jakub Jakoubek är ungdomsansvarig på halvtid i klubben sedan ett år tillbaka. Där arbetar bland annat med Skånefotbolls pilotprojekt Barnfotbollscoach.
Projektets syfte är att skapa en trivsam, rolig och inkluderande barn- och ungdomsfotboll. Men hans roll är också att stötta lagens ledare i att bedriva medveten fotbollsträning.
– I förlängningen handlar det om att få barnen att fortsätta i klubben och blir duktiga spelare. Vi vill bygga ett a-lag med många egna spelare underifrån.
Jakubs eget fotbollsintresse växte fram i byn Hovmantorp i Småland. Dit kom han som sexåring från Tjeckien när föräldrarna fick jobb i Glasriket.
– Pappa är glasblåsare. Tjeckien är känt för sina glasbruk. Det var flera tjeckiska familjer som flyttade till Småland när vi kom dit. Det var väldigt tryggt att växa upp där, berättar han.
Tidigt började han spela i Hovmantorps GoIF. Och snart växte drömmarna om egen fotbollskarriär. Jakub gick ett idrottsprogram på gymnasiet i Växjö då han lade planerna på hyllan.
– Jag tvingades inse att jag inte skulle nå ända fram, berättar han.
Beslutet var förknippat med frustration, och ur den växte en stark vilja.
– Med rätt träning är jag övertygad om att jag hade kunnat nå längre. I små fotbollsklubbar finns inte kunskaperna och resurserna. Där och då bestämde jag mig för att själv bli fotbollstränare.
Efter gymnasiet läste han en tvåårig utbildning till fotbollstränare i Eslöv.
– Sedan dök det upp ett heltidsjobb som bland annat simlärare här på Sportcenter. Jag tog det och flyttade hit. När jag förra året fick erbjudande om att bli ungdomsansvarig i HBK gick jag ner på halvtid.
Nu tillbringar Jakub både jobb och fritid i Sportcenter, HBK:s klubbhus och på de omgivande fotbollsplanerna. Han coachar tränare och tränar själv klubbens äldsta juniorer.
Han talar entusiastiskt om glädjen i att se ungdomar utvecklas.
– Jag kan vara både envis och jobbig. Det krävs ibland om man vill få andra att komma framåt. Att se dem när de förstått och tagit till sig, när de utvecklas och blir bättre. Det är oslagbart.
I uppdraget ligger också att inspirera klubbens alla ideellt arbetande ledare.
– Jag vill förmedla mina kunskaper utan att förringa deras insats. De gör ett fantastiskt arbete, säger Jakub.
I dag tränar omkring 350 barn och unga från knattar och uppåt i HBK. En särskild satsning görs i år på flickorna, med ett nystartat lag för tjejer födda 2009 och 2010.
– Framöver vill vi bygga på med ännu fler lag för yngre tjejer. Att de äldre ska gå vidare till Kullabygdens DFF är fortfarande målsättningen, säger Jakub.
Jakub möter många barn från Höganäs både i sin roll som simlärare och som ungdomsansvarig i klubben.
– Det är så kul att se hur de utvecklas, från att knappt kunna ta ett simtag till att klara flera längder.
I HBK finns planer på att starta fotbollsfritids i klubblokalen, i samarbete med kommunen och intilliggande skolor.
– Det finns så många idéer i klubben. Jag skulle kunna jobba mer än heltid med detta, säger Jakub Jakoubek.
Fakta

Fem snabba frågor till Jakub Jakoubek.

1 På tallriken: ”Kyckling i alla möjliga varianter.”

2 I glaset: ”Helst vatten”

3 Gör på fritiden: ”Tränar eller tittar på fotbollsträningarna här vid Sportcenter.”

4 Ser på tv: ”Alla möjliga komediserier.”

5 Favoritspelare: ”Petr Čech, före detta tjeckisk fotbollsmålvakt som spelade i Chelsea.”

Gå till toppen