Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Telefontoppmöte om virus i EU

Toppmöte via telefon väntar när EU:s stats- och regeringschefer akut ska diskutera coronaviruset. Internationella valutafonden manar till ekonomiska stödåtgärder.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen brukar hålla toppmöten i Bryssel. Nu blir det i stället ett toppmöte via telefon. Arkivfoto.Bild: Valentina Petrova/AP/TT
Med allt fler smittade EU-medborgare blir virusspridningen nu också en toppmötesfråga – om än i ovanligt format.
”Jag kommer att hålla en telefonkonferens med rådsmedlemmarna (stats- och regeringscheferna) inom kort för att diskutera samordnade EU-åtgärder mot covid-19. Vi måste samarbeta för att skydda våra medborgares hälsa”, skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på Twitter.
Uppringningen från Michel väntas någon gång under tisdagseftermiddagen.
Redan på måndagen höll dessutom Stefan Löfven (S) en egen telefonkonferens på samma tema med sina kollegor från Danmark och Finland. Löfvens pressekreterare uppger för TT att det finns ett starkt samförstånd och ett gott samarbete mellan de nordiska länderna.
Samtidigt som stats- och regeringscheferna sitter i telefon kommer EU-parlamentet att sitta samlat till session. Men det blir inte i Strasbourg som tidigare planerat och dessutom mycket kortare än normalt.
På grund av virusspridningen har sessionen flyttats till Bryssel och dessutom kortats ned till att enbart gälla tisdagen. På agendan då står framför allt en debatt om virusspridningen, men också flykting- och migrantkrisen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet samt de låsta förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget.
Inga omröstningar kommer heller att hållas.
I flera EU-länder är oron stor för de ekonomiska konsekvenserna av virusspridningen. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire anser att en ekonomisk stimulansplan behövs och lovar att ta upp frågan när EU:s finansministrar möts i Bryssel nästa vecka.
– Det finns i den globala ekonomins historia ett före och ett efter coronaviruset, säger Le Maire till radiokanalen France Inter.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte talar också om behovet drastiska åtgärder.
– Vi kommer att använda en massiv chockterapi. För att ta oss ur denna nödsituation ska vi använda alla mänskliga och ekonomiska resurser, säger Conte till tidningen La Repubblica, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Även internationella valutafonden, IMF, manar till stödåtgärder.
”Beslutsfattare kommer att behöva införa betydande monetära, finansiella och skattemässiga marknadsåtgärder för att hjälpa drabbade hushåll och företag”, skriver chefsekonomen Gita Gopinath i ett blogginlägg på måndagen.
Bland annat nämner hon skattelättnader och lönesubventioner som alternativ, tillsammans med räntesänkningar och centralbanksstöd till finansmarknaden, skriver nyhetsbyrån AFP.
Fakta

EU-åtgärder kring viruset

EU har agerat med såväl extramöten som inställda möten på grund av coronaviruset. Hittills har två extrainsatta hälsoministermöten hållits i Bryssel, senast i fredags. Dessutom hålls ett extra toppmöte per telefon under tisdagen för att diskutera frågan.

EU-parlamentet har flyttat veckans ordinarie session från Strasbourg till Bryssel och dessutom kortat den till att enbart gälla under tisdagen. Nästa veckas utskottsmöten är också inställda.

EU:s ministerråd skär samtidigt ned på sin mötesfrekvens. Både antalet mötet på olika nivåer och antalet deltagare kommer att begränsas. Vilka möten det handlar om kommer att avgöras från fall till fall av ministerrådets ordförandeskap. Än så länge finns inga uppgifter om att exempelvis några ministermöten ska ställas in. Alla besöksgrupper och ickenödvändig utbildning ställs också in tills vidare.

Källa: EU-parlamentet, EU:s ministerråd.

Gå till toppen