Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskt Näringsliv varnar för varselvåg

Svenskt Näringsliv vill se flera krisåtgärder omgående. Snart hotar en varselvåg om coronaläget förvärras. Men regeringen avvaktar med att avisera nya åtgärder för svensk ekonomi.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesman Mats Persson. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
I ett brev till regeringen vill Svenskt Näringslivs (SN) vd Jan-Olof Jacke se en rad snabba åtgärder för att lindra effekterna av coronasmittan.
Ge företag anstånd med skatteinbetalningar och låt företag slippa betala moms vid kundförluster. Dessutom föreslås utökade statliga exportkrediter och möjlighet till krislån från Almi.
– Det här är ingen kravlista, utan ett inspel på konstruktiva förslag, säger Jan-Olof Jacke.
SN upprepar också i ett brev till regeringen att korttidsarbete, ett slags krisavtal som ska förhindra varsel, måste komma på plats omgående, inte 1 augusti som föreslagits.
Enligt SN, som gjort en enkät bland medlemsföretagen, uppger var femte bolag för att de redan märkt effekter av virussmittan.
– Och nästan lika många säger att det finns risk för personalneddragningar i närtid om det här förvärras, säger Jacke.
Men än så länge sitter regeringen still i båten.
– Vi har hög beredskap för att vidta de åtgärder som är nödvändiga, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Regeringen ändrar i nuläget inte bedömningen av hur svensk ekonomi påverkas av coronaviruset
– Det som har hänt över helgen gör inte att de siffrorna jag visade i förra veckan är obsoleta, säger Magdalena Andersson.
I förra veckan bedömde hon på en pressträff att Sveriges ekonomiska tillväxt i år kan bli 0,3 procentenheter lägre än i tidigare prognoser.
Sedan dess har den ekonomiska oron ökat efter Italiens drastiska åtgärder för att stoppa smittspridningen och efter att oljepriset börjat rasa.
– Självklart är det så att om läget förvärrats ytterligare kan också de ekonomiska konsekvenserna i Sverige bli större, säger Andersson.
På måndagsförmiddagen rasade börserna runt om i världen. Det skulle på sikt kunna få konsekvenser för svensk ekonomi.
– Vi vet att en turbulens på börsen kan påverka investeringsviljan. Det är så det vanligtvis påverkar ekonomin, säger Andersson.
TT: Har behovet av stimulansåtgärder ökat sedan förra veckan?
– Det handlar helt om hur det här utvecklas under de kommande dagarna och därför följer vi situationen mycket noggrant, säger Andersson.
Hon upprepar att regeringen har sparat i ladorna och att det därför finns möjligheter att stimulera ekonomin.
Om påverkan blir stor på ekonomin som helhet kan mer generella stimulanser bli aktuella. Andersson nämner som exempel mer pengar till kommunerna och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Finansministern uppger att regeringen för kontinuerliga samtal med samarbetspartierna Centern och Liberalerna för att det ska finnas stöd för eventuella nya åtgärder.
Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson utesluter inte att regeringen och dess samarbetspartier inom kort behöver komma med stimulansåtgärder.
– Det kan handla om åtgärder i vårpropositionen, men det kan komma tidigare än så, säger Persson.
Hittills har regeringen presenterat ett förslag som utökar företagens möjligheter att införa korttidsarbete för att undvika uppsägningar.
Enligt Persson kan de nya reglerna för korttidsarbete behöva införas redan i maj eller juni.
– Mycket talar för det, säger han.
Finansministern uppger att regeringen håller på att se över möjligheterna att tidigarelägga förslaget.
Gå till toppen