Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om äldre i villa, dödshjälp och influerare.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Bostäder för äldre finns inte.
Jag håller med Emma Ringvist (Aktuella frågor 5/3) om att det behövs åtgärder för att få fart på flyttkarusellen, men blir upprörd över förslaget att vi äldre ska betala högre avgifter på våra bostäder för att ”stimulera” oss att flytta till mindre. Till att börja med har hon nog missat vad ”stimulera” betyder, det vill säga att locka i positiv bemärkelse. Jag är en av dessa förhatliga äldre som så illvilligt blockerar flyttkedjan. Visst börjar många av oss tycka att det är jobbigt med hus och trädgård och skulle nog kunna tänka sig att flytta till något mindre och mera lättskött. Men det byggs inga bostäder avsedda för 70-plus. Det som behövs är välbelägna, billiga lägenheter, rymliga och praktiska nog för aktiviteter och hobbier – hantverka, odla, ha hundar, kunna sitta ute, ta emot övernattande släkt och vänner, ha kalas – som gör livet glatt, hälsosamt och värt att leva. Eller ska det också tas ifrån oss gamla?
Ofta blir det dubbelt så dyrt att bo i en nyproducerad, mindre lägenhet. Med flyttskatt blir det heller inte tillräckligt kvar för att köpa en ny bostad och vi gamlingar kan inte få bostadslån.
Brita Gerhardt
Moraliskt förkastligt tvinga äldre flytta.
Emma Ringqvist skriver (5/3) att ökat byggande inte är lösningen på bostadsbristen, staten ska ”stimulera” äldre att flytta genom ökad fastighetsskatt. Villaägarna vänder sig mot en sådan människosyn. Att med skatter driva äldre från gård och grund är moraliskt förkastligt. Det var också en starkt bidragande orsak till att den gamla fastighetsskatten kallades ”Sveriges mest hatade skatt”. Skatteregler ska inte hindra den som vill flytta. Idag bromsas flyttkedjan av höga flyttskatter. Enligt Boverket är kostnaderna för att flytta de högsta inom OECD.
Ringqvist menar att ökat byggande inte kan lösa bostadsbristen. Som skäl anges utsläpp av växthusgaser. Men klimatskäl är just ett starkt skäl till att bygga småhus. Studier från KTH visar att koldioxidutsläppen från ett småhus ligger 29 procent lägre än från ett flerbostadshus under hela livscykeln.
Håkan Larsson, 
Villaägarna
Valfrihet om liv och död?
Ledaren (5/3) om vanvården av äldre i rika Bjärred ger mig panik. Vilken lösning finns när samhället inte kan erbjuda äldre ett anständigt liv? Eftersom våra resurser inte längre räcker till anständiga arbetsvillkor inom vård, skola och barnomsorg tycker jag att Sveriges riksdag på allvar ska diskutera nedanstående lösning:
I Tyskland har en lag om eutanasi, smärtfri död, godkänts: avgörandet över liv eller död, samt hur mycket smärta en dödssjuk människa i livets slutskede måste utstå, är och förblir ett högst personligt beslut. En lag som tillåter läkarassisterat självmord finns i flera delstater i USA, liksom i Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Kanada. I Schweiz tillåts assisterat självmord så länge den som assisterar inte drar personliga fördelar av personens död. När blir eutanasi lagligt i Sverige? Nyliberalismen har ju ett mantra: valfrihet. Gäller det bara när det rör sig om att skapa orimliga vinster inom skola och vård för kapitalägarna?
Berit Nieschlag
Replik: Moa Berglöf kritiserar min granskning i Arbetet Kultur av kommuners influencersatsningar (6/3) och tycker att jag ”raljerar" över ”tjejgrejer” och är kritisk till satsningarna. Könsfördelningen bland exemplen i min artikel är fyra kvinnor och tre män, så någon tjejvinkel har artikeln inte. Några egna åsikter om fenomenet redovisar jag inte. I artikeln uppmärksammar jag en intressant, förhållandevis ny marknadsföringsmetod, redovisar ekonomin bakom och ställer kritiska frågor till inblandade. Journalistikens kärnuppgifter.
Kolbjörn Guwallius
frilansjournalist
Gå till toppen