Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Let’s dance” får sitt första samkönade par

”Let's dance” firar 15-årsjubileum med sin äldsta deltagare hittills: Siw Malmkvist, 83. För första gången finns också ett samkönat tävlingspar med i startfältet: Andreas Lundstedt och Tobias Bader. De ska turas om att föra.

Artisten Andreas Lundstedt och Tobias Bader dansar tillsammans i "Let's dance".Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den mest oväntade deltagaren i vårens omgång av TV4-programmet är dock Liberalernas före detta partiledare, Jan Björklund. Det är hans flitiga flossande i mediala sammanhang som gjort att han nu ligger i hårdträning inför ”Let's dance”.
Den blå valkampanjsskjortan är utbytt mot en knallorange med paljetter.
– De danskunskaper jag har är obefintliga. Att kunna dansa på ett 50-årskalas är en sak, det här är något helt annat. Nu är det här väldigt nära inpå och det känns rätt så nervöst, säger den tidigare utbildningsministern som kommer att bli betygsatt av tv-tittarna.
– Det hade varit jättekul att lära sig dansa om det inte hade skett i direktsändning.
Finns det några likheter mellan detta och politiken?
– Jag har varit med i direktsändning tidigare, men en partiledardebatt mot Stefan Löfven är en västanfläkt jämfört med det här. Men annars är det ju ofta ett steg framåt och två tillbaka även i politiken.
Siw Malmkvist sade först ihärdigt nej, men föll till slut för smicker berättar hon – dock utan att själv tro att hon blir särskilt långvarig i programmet. Inte heller hon tycker – trots sin gedigna artistkarriär – att hon är något dansproffs från början.
– Nej, men ända sedan jag var liten har svängt på rumpan, jag har alltid rört på mig.
Håller kroppen för detta?
– Ja, det tycker jag, det har jag inte ens tänkt på, säger Siw Malmkvist som inte har något hemligt trick.
– Jag tror det är gener, och jag lever inte illa, jag dricker inte och röker inte, och har mitt eget gym hemma, säger hon.
Siw Malmkvist och hennes partner Jonathan Näslund tävlar bland mot bland andra Penny Parnevik, 23 år.
– Jag kan inte dansa, men man lär sig. Det går bra, vi tränar mycket, säger hon.
För första gången har svenska ”Let's dance” också ett samkönat par med i tävlingen. Andreas Lundstedts tidigare erfarenhet av pardans är ”en bugg med mamma någon gång”.
– Då styrde jag, säger han och berättar att han och hans danspartner Tobias Bader kommer att ha koreografier där de turas om att föra respektive följa.
När TV4 frågade om han ville ha en manlig danspartner svarade han, till skillnad från tidigare deltagare som fått samma fråga, ja.
– Jag tycker att det behövs. Jag vill gärna visa nya generationer, kidsen, att allt är möjligt. Fortsätt drömma, det ska inte spela någon roll, allt funkar. Dans kan vara den bästa konstformen som finns, att få uttrycka sig med rörelse och skapa ett skådespel mellan två människor, det är väldigt häftigt.
”Let’s dance” har säsongspremiär i TV4 20 mars.
Fakta

Domare Tony Irving om...

...Jan Björklund: "Det är absolut fantastiskt att han ställer upp. Han före detta militär så vi vet att han älskar ordning, reda och struktur. Han är politiker som jobbat med utbildning och jämställdhetsfrågor. Vågar han följa sin partner Cecilia, eller kommer han att bara vilja föra? Det är väldigt vågat av honom att vara med".

...Siw Malmkvist: "Jag älskar Siw Malmkvist. När vi började för 15 år sedan var det jätteskandal med Arja Saijonmaa som var 60 år. Skulle hon våga dansa? Nu känns det helt naturligt att en 80-plussare är med. Vi vet att hon har mycket energi, att hon är musikalisk. Hon kan få bort den här negativa klangen kring att bli lite äldre. Siw kan spöa några av de yngre."

...Andreas Lundstedt: "Det är vågat av honom att vara med och göra något som hittills skett bara i ett annat land. Det är tuff tävling och svårare att dansa samkönat på väldigt många plan. Andreas kommer att behöva växla mellan att föra och följa, han har dubbelt så mycket funktionalitet i dansen att lära sig. Vi har försökt få till detta i nästan tio år."

...Sussie Eriksson: "Hon är en musikalartist med stort hjärta och stor personlighet. Vi kommer att se en väldigt bra presentation med bra detaljer. Men även om hon har scenerfarenhet hjälper inte det i dansen, hon börjar på noll som alla andra."

...Penny Parnevik: "Hon har det där rörelsemönstret som säger att det finns ett dansant beteende. Hon har väldigt bra förutsättningar för att prestera toppdans."

Fakta

Här är deltagarna

Jan Björklund: Reservofficer och före detta partiledare för Liberalerna. Var utbildningsminister 2007 till 2014.

Penny Parnevik: Influerare. Dotter till Jesper Parnevik och känd från realityserien "Parneviks".

Anders Svensson: Före detta fotbollsproffs. Tidigare mittfältare i landslaget och spelare i bland annat Elfsborg.

Mikael Sandström: Tv-profil, mer känd som "Soldoktorn". Återkommande gäst i TV4.

Siw Malmkvist: Artist. Har spelat in drygt 600 låtar däribland "Flickor bak i bilen" och "Tunna skivor".

Bathina Philipson: Tv-profil. Jobbade som väderpresentatör på TV3. Är gift med kungavännen Aje Philipson och medverkade i realitysåpan "Bathinas skilda världar" i SVT.

Andreas Lundstedt: Artist. Mest känd som medlem i gruppen Alcazar.

Anders Jansson: Komiker från Staffanstorp. Har bland annat medverkat i tv-programmet "Hipp hipp".

Alice Stenlöf: Influerare. Gjorde podden "Alice & Bianca" med Bianca Ingrosso.

Sussie Eriksson: Skådespelare. Medverkade bland annat i "Häxorna i Eastwick" med Peter Jöback.

John Lundvik: Artist. Vann Melodifestivalen 2019.

Gå till toppen