Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polen inför gränskontroll för att mota viruset

Flera länder i Europa inför förbud mot större folksamlingar för att försöka stoppa spridningen av det nya coronarviruset. Polen går steget längre med sanitära kontroller vid sin västra gräns.

Kö utanför ett nyinrättat test- och virusinformationscenter i distriktet Prenzlauer Berg i Berlin på måndagen.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Det rör sig om ”sanitära kontroller” vid gränsen mot Tyskland och Tjeckien, meddelar premiärminister Mateusz Morawiecki.
Polen har hittills 16 upptäckta fall av smittan. I Tyskland är de betydligt fler. Sedan ytterligare smittade registrerats under måndagen överstiger det totala antalet bekräftade nu 1 150. Värst drabbad av smittan är delstaten Nordrhein-Westfalen med över 480 fall av smitta.
Två personer har avlidit till följd av smittan i Tyskland.
I ett försök att begränsa spridningen föreslår hälsominister Jens Spahn att folksamlingar med mer än 1 000 personer bör förbjudas.
Armin Laschet, regeringschef i Nordrhein-Westfalen, säger att han planerar att följa Spahns råd vilket kan innebära att flera fotbollsmatcher, däribland lördagens derby mellan Dortmund och Schalke 04, kan komma att spelas inför tomma läktare.
I Albanien, som upptäckt sina första två fall av viruset, har premiärminister Edi Rama beslutat att skolor ska stängas och att alla offentliga sammankomster, inklusive idrottsevenemang, ska förbjudas under två veckor. Dessutom ställs flyg mellan Albanien och norra Italien – det värst drabbade området i Europa – in fram till den 3 april.
Även Frankrike, där minst 1 200 smittats har man beslutat att förbjuda folksamlingar.
– Alla sammankomster på över 1 000 personer är från och med nu otillåtna, säger landets hälsominister Olivier Véran.
Tillställningar som anses viktiga för samhället är undantagna, till exempel demonstrationer.
I Danmark har antalet bekräftade fall ökat från 35 i söndags till 59 på måndagen. En av de smittade befaras ha överfört viruset till andra besökare på nattklubben Søpavillonen i Köpenhamn där personen befann sig den 5 mars.
Besökare som befunnit sig på nattklubben mellan 23.00 och 02.00 uppmanas att hålla sig i hemmet under 14 dagar för att inte riskera att sprida viruset vidare om de haft otur att smittas.
Gå till toppen