Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Platt som en äggakaka, PM Nilsson.

PM Nilssons analys om att Christian Sonesson (M) och Louise Erixon (SD) skulle vara optimismens fanbärare är lika platt som en skånsk äggakaka.Bild: Kalle Lind
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Dagens industris politiske redaktör PM Nilsson har funnit "framtidstro" i Sydsverige. Gott så, här är gott att leva. Men han har inte intervjuat en startup i Helsingborg, en vd på ett huvudkontor i Malmö eller kommunalrådet Torkild Strandberg (L) som har vänt den negativa trenden i Landskrona.
Lundasonen PM Nilsson har istället valt att äta äggakaka på Gästis i Staffanstorp med kommunstyrelseordföranden Christian Sonesson (M) och att träffa Louise Erixon (SD), som regerar i Sölvesborg.
PM Nilsson beskriver Moderaternas och Sverigedemokraternas goda samarbete om alltifrån dagmammor till ordningsvakter i de båda samhällena, utan att med ett ord problematisera förslag om fler övervakningskameror och mindre utmanande konst. Hans slutkläm blir att ställa frågan om det stora lokala stödet för SD i själva verket kanaliserar en framtidstro snarare än ett missnöje.
Knappast. De som röstar på SD har påtagligt lägre förtroende för institutioner och såväl SD- som M-sympatisörer är mer pessimistiska än väljarkåren i övrigt. Sonesson och Erixon är starka politiker som lyckats formulera och spela på dessa strömningar. De ger inte utlopp åt en framtidstro, utan snarare ett engagerat motstånd till Stockholm, liberalism och nationell lagstiftning.
I det kommunala självstyrets namn utmanar Christian Sonesson och Louise Erixon staten gång efter annan genom att förbjuda slöja i skolan och ge riktlinjer om vilka böcker som ska finnas på biblioteken.
PM Nilsson är intellektuellt nyfiken och gör ofta tankeväckande konträra analyser. Men att Sonesson och Erixon skulle vara optimismens fanbärare är en slutsats lika platt som en skånsk äggakaka.
PM Nilssons resereportage väcker frågan varför han har gått ifrån att vara en progressiv politisk redaktör på liberala Expressen till att i Dagens industri intressera sig för värnandet av ålfiske och lokalpatriotism.
Gå till toppen