Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Ge våldsutsatta kvinnor förtur till bostäder.”

Att kvinnor som utsatts för våld snabbt kan bygga upp sin trygghet i ett nytt hem är av yttersta vikt för deras fortsatta liv, skriver de två miljöpartisterna Sofia Kamlund, ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige, och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

I Helsingborg skulle våldsutsatta kvinnor och barn kunna få förtur till bostäder genom lägenheter som kommunen har, främst via kommunens bostadsbolag Helsingborgshem, skriver Sofia Kamlund och Åsa Lindhagen.Bild: Helsingborgshem
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det finns de som tycker att feminismen gått för långt. Det håller inte Miljöpartiet med om. Tvärtom måste feminismen gå ännu längre, för att motverka destruktiva maskulinitetsnormer och stärka kvinnor och icke-binära personer. I ett första steg måste samhället bli bättre på att ta hand om dem som faller offer för maskulinitetsnormens konsekvenser, till exempel att en del män har lätt att ta till våld.
I snitt två kvinnor per timme anmäler varje dag på året en misshandel utförd av en bekant eller närstående. Den misstänkte gärningspersonen är så gott som alltid en man. Nästan var sjunde högstadieelev har blivit slagen i hemmet. Allt enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, och Barnombudsmannen.
Det egna hemmet är således för många kvinnor och barn en plats som saknar trygghet. Den plats där de skulle vara som allra tryggast.
Att lämna en våldsam relation kräver mod och är sällan en enkel process. I ett första steg tar många kvinnor kontakt med en tjej- eller kvinnojour. Vissa får en plats, kan bo på jouren, men siffror från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS, visar att över 1 000 kvinnor avvisades under 2017. Samtidigt ökade antalet nätter som en kvinna bodde på en av ROKS kvinnojourer från i snitt 47 år 2015 till i snitt 56 nätter 2017.
Många kvinnor och barn är tvungna att stanna på jourerna under långa perioder, trots att jourerna inte är avsedda för det. Förklaringen är att kvinnorna ofta har svårt att hitta ett eget boende.
Att våldsutsatta kvinnor och deras barn måste stanna kvar på en jour är oacceptabelt. Många har under lång tid levt under hård fysisk och psykisk press i sina hem. Att de snabbt kan bygga upp sin trygghet i ett nytt hem är av yttersta vikt för deras fortsatta liv. Dessutom behövs deras platser på jourerna för att andra kvinnor ska kunna lämna sina misshandlande män.
För att underlätta för våldsutsatta kvinnor och barn vill Miljöpartiet att de ska kunna få förtur till bostäder. I Helsingborg kan det ske genom lägenheter som kommunen har, främst via kommunens bostadsbolag Helsingborgshem. När vi tagit upp frågan tidigare har det främsta motargumentet varit att det är svårt därför att den hotbild som finns mot kvinnorna måste kunna styrkas. Vi vill därför att den som ska hyra ut bostaden ska utreda hotbilden ihop med socialtjänsten. Det våld som kvinnorna utsätts för får ofta ekonomiska konsekvenser, till exempel ökade boendekostnader, något som utredningarna måste beakta. Undantag från Helsingborgshems policy om betalningsanmärkningar och skulder som hinder för att hyra ut måste kunna göras i fall som dessa.
Såväl samhället i stort som Helsingborg måste börja prioritera våldsutsatta kvinnor och ge dem ett tryggt hem. Det är en självklarhet för oss i Miljöpartiet.
Sofia Kamlund (MP), ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige.
Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister.
Gå till toppen