Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I riskgruppen: ”Det känns ändå lite otäckare än en vanlig influensa”

De grundfriska blir lindrigt sjuka, det är de redan utsatta som behöver skyddas. I coronasmittans tid är det diabetiker, hjärt- och lungsjuka och personer med nedsatt immunförsvar som är de verkliga riskgrupperna.

Äldre personer med andra sjukdomar, som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar löper större risk att bli svårt sjuka i covid-19. Det gäller också patienter med nedsatt immunförsvar.Bild: Gorm Kallestad
– När det är vanlig influensaepidemi så undviker jag folksamlingar och är extra noga med handhygien. Men det här känns ändå lite otäckare, säger Birgitta Löwenborg, som är beroende av hemtjänst och har försökt få svar på vilka försiktighetsåtgärder som vidtas.
– De enda jag får höra är att jag inte ska oroa mig och att jag ska få vård, även om jag själv blir sjuk.
Birgitta Löwenborg är bara några år över 60 men har sedan barndomen en reumatisk sjukdom, och tar medicin som sätter ned immunförsvaret. Efter en vanlig luftvägsinfektion i höstas var hon utslagen i sju veckor, och hostade sönder ett revben.
Risken för att blir smittad av ett helt nytt virus som går ner i lungorna påverkar Birgitta Löwenborgs vardag i Malmö.
– Min dotter och barnbarnen skulle hälsa på häromdagen och då tänkte jag: oj, vågar jag krama barnen? Jag kunde ju inte låta bli men de fick tvätta händerna väldigt noga.
– När jag är ute med min ledsagare så promenerar vi numera bara utomhus, och undviker affärer och kaféer, berättar hon.
Från Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning är beskedet att en särskild arbetsgrupp sedan två veckor arbetar med skyddsåtgärder, att man inskärpt kraven på vårdhygien och samlar fakta för att möta oron både hos personal och brukare.
Men Birgitta Löwenborg vill helst inte ha besök av hemtjänstpersonal som nyss varit på utlandsresa, för att vara på den säkra sidan. Hon följer coronavirusets utveckling runt om i världen och tycker att en del av beskeden från smittskyddsexperterna är motstridiga.
Hennes egna känslor varierar också från dag till dag.
– Jag kan börja fundera över färdtjänst, de chaufförerna kör ju folk till vårdcentralerna, till akuten och från flygplatser. Vågar man åka? I nästa stund tänker jag: nä, nu överdriver jag, man kan ju inte isolera sig! Det betyder så mycket att få träffa folk.
– Det är inte så många som är sjuka här i Skåne ännu, men det är jättesvårt att veta var gränserna går och väga riskerna mot fördelarna med att leva ett normalt liv., säger Birgitta Löwenborg.
En annan riskgrupp är personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar efter en organtransplantation. Det går heller inte att genomföra själva operationen om patienten har en infektion.
Bengt Immelgård i Torekov är vice ordförande i Njurförbundet Sydsverige. Han fick själv en ny njure för åtta år sedan då det efter en tids oklara symptom upptäcktes att hans egna var nere på fem procents kapacitet.
– För min egen del så tänker jag ingenting på coronasmitta. Det är ingen idé att oroa sig i onödan, säger han.
– Men det är klart att om man väntar på en transplantation så funderar man säker – det är ju ingenting som kan vänta om det plötsligt finns en donator.
”Jag är 74 år och har haft diabetes 1 i fyrtio år. Det är ingenting mer att göra än vid en vanlig influensa” säger Stig-Åke Grönvall, ordförande för Diabetesföreningen Skåne.Bild: Linda Berglund
Många i riskgrupperna som har andra sjukdomar är luttrade, och vana att ta det lite försiktigt under vinterhalvåret då många smittor går runt.
Så tänker Stig-Åke Grönvall, som bor i Eslöv och är ordförande i Diabetesföreningen Skåne.
– Jag är 74 år och har haft diabetes typ 1 i fyrtio år. Det är ingenting mer att göra än vid en vanlig influensa, att vara uppmärksam och söka vård om man får feber och ont i halsen, säger han.
– Det hjälper inte att hetsa upp sig, i alla fall.
Fakta

Riskgrupper för covid-19

Studier i Kina har visat att dödligheten i covid-19 är påtagligt högre i åldersgrupper från 70 år och uppåt. I Italien har snittåldern för de som dött legat på 81 år.

Ökad risk är det också för personer med hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, lungsjukdomar som KOL och högt blodtryck. Personer som har transplanterat organ och cancerpatienter i cellgiftsbehandling har försvagat immunförsvar, och är extra känsliga för infektioner.

Gå till toppen