Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Mittens rike får inte bli världens medelpunkt.

Diktatorn Xi Jinping.Bild: Xie Huanchi
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Förhoppningsvis blir coronapandemin en ögonöppnare för att Kina inte får bli för inflytelserikt i världen. Landet styrs av ett kommunistparti som använder alla tillgängliga medel för att skapa ett "perfekt samhälle" – och det har globala ambitioner.
Kina är en maktspelare av rang. Det är världens nästa största ekonomi med 1,3 miljarder invånare. De styrs, övervakas och omskolas av staten. Även kineser i exil hålls under uppsikt och Peking försökte fräckt frånta den svenskkinesiske författaren Gui Minhai hans svenska medborgarskap. Kina rustar sig även militärt och gör stora investeringar i omvärlden. Mittens rike bygger en sidenväg mot Europa, leasar en hamn på Sri Lanka och köper kolgruvor i Afrika.
Kina är också den viktigaste verkstaden på jorden, vilket coronautbrottet har satt fingret på. Bristen på ansiktsmasker är en uppenbar effekt av att fabrikshjulen har stannat. Men även avbräck i tillverkningen av bilar, hemelektronik, läkemedel och Coca-Cola Zero – sötningsmedlet kommer från Kina – blev skönjbart.
Vidare minskar försäljningsintäkterna markant för restauranger, hotell och turistmål här på grund av att miljontals kineser inte kan turista utomlands.
Människor och företag är ömsesidigt beroende av varandra genom globaliseringen. Uppsidan är att hundratals miljoner kineser har lyfts från fattigdom till medelklass och att vi i vår del av världen har fått fler och billigare produkter. Resor berikar och så vidare.
Kruxet är bara att en mäktig totalitär stat nästlar sig in och använder den fria marknaden i politiska syften. Mittens rike är som en honungsburk för all världens företag. De inte bara tillverkar saker billigt där, de söker sig också dit för att sälja sina varor på den gigantiska och växande konsumentmarknaden.
Men den europeiska handelskammaren i Kina har varnat för hur västerländskt ägda företag med verksamhet i Kina inkorporeras i ett socialt betygssystem, som liknar det alla kineser tvingas ingå i. Bolagen måste uppföra sig rätt i kommunistpartiets ögon för att exempelvis få delta i anbudsförfaranden. Hur mycket kan de tänja på universella mänskliga rättigheter för att få göra affärer?
Det är pikant att Jacob Wallenberg var den ende i svenskt näringsliv som kritiserade den orättfärdiga domen mot Gui Minhai när Svenska Dagbladet sökte kommentarer.
Och vad kan konsumenter acceptera? Barnarbete är numera otänkbart. Men omskolningsläger, dödsstraff och censur?
Sverige borde också bli mer uppmärksamt på investeringar som rör geopolitiskt känsliga ting såsom infrastruktur, inklusive 5G. Teknik slår ofta politik. Och den kinesiska staten är snabb på att använda den för att övervaka och styra människor.
Den passar till exempel nu på att ålägga alla kineser att till sina mobiltelefoner använda en app som delar data med myndigheterna. Appen ger rött, gult eller grönt ljus till att ta tunnelbanan – eller sättas i tvångskarantän.
1984, släng dig i väggen.
Världsordningen under 2000-talet kommer att avgöras av vilket politiskt inflytande diktaturen Kina får. Den ansedde historikern Niall Ferguson hävdar att vi befinner oss i ett andra kallt krig, som inte minst utkämpas i cyberrymden (Japan Times 14/2). Det öppna samhället står mot en kollektivistisk övervakningsstat.
Coronavirusets destruktiva påverkan kommer att klinga av så småningom. Kinas negativa inflytande avtar däremot tyvärr inte av sig självt. Måtte den insikten dröja sig kvar och leda till att Mittens rike inte tillåts bli världens mittpunkt.
Gå till toppen