Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Passagerare får lämna virusfartyg i USA

De första passagerarna på det virusdrabbade kryssningsfartyget Grand Princess har fått kliva i land i Kalifornien. Nu ska de 3 500 personerna som varit ombord testas för coronaviruset och sitta i karantän i två veckor.

The Grand Princess har lagt till i hamnen i Oakland i närheten av San Francisco i USA.Bild: Noah Berger/AP/TT
Efter att i flera dagar ha legat ute till havs, med minst 21 coronavirussmittade personer ombord, kunde kryssningsfartyget Grand Princess under måndagen lägga till i hamnen i Oakland i San Franciscobukten i den amerikanska delstaten Kalifornien.
Passagerarna har börjat slussas ut från fartyget. De i akut behov av sjukvård togs i land först och har transporterats från hamnen i ambulanser.
”Personer kommer att ledas av fartyget i mindre grupper”, skriver företrädare för guvernören Gavin Newsom.
”Den som känner av symptom … kommer att få en kirurgmask och få gå av via en separat landgång”, står det vidare i uttalandet.
Besättningen kommer att få sitta i karantän på fartyget, medan de passagerare som inte uppvisar akuta symptom antingen kommer att flygas till sina respektive hemländer, eller isoleras i 14 dagar på militärbaser i delstaterna Kalifornien, Texas och Georgia. Alla kommer att testas för coronaviruset, enligt myndigheterna.
Rigorösa säkerhetsåtgärder har vidtagits för att kunna ta emot de över 3 500 ombord. Området har spärrats av för utomstående och tält har satts upp på kajen. Bussar och flyg har organiserats för att transportera passagerarna vidare och när operationen är klar kommer hela området att desinficeras med högtryckstvätt.
I USA har hittills minst 26 personer avlidit till följd av virussjukdomen covid-19 och över 600 personer har konstaterats smittade i sammanlagt 35 delstater, enligt Johns Hopkins University.
Gå till toppen