Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Mycket hög” risk för smittspridning i Sverige

Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning inom Sverige till mycket hög. Ett antal personer kan dessutom klassas som inhemska fall. – Det är ett tecken på att vi inte vet hur omfattande spridningen är, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm på Region Stockholm, och Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, under tisdagens uppdatering.Bild: Anders Wiklund/TT
Antalet svenska fall av coronasmittade personer fortsatte att stiga under tisdagen. Med över 90 nya fall, en majoritet av dem från Stockholmsområdet, överstiger det totala antalet smittade nu 350 bekräftade fall nationellt.
Västernorrland, Kalmar, Kronoberg och Jämtland har fått sina första bekräftade coronafall medan regioner som Västra Götaland, Halland, Sörmland, Norrbotten, Örebro alla fått ytterligare fall.
Två personer vårdas på Karolinska universitetssjukhuset intensivvårdsavdelning i Huddinge efter att ha blivit smittade av viruset. Fallen är de första i Sverige där personer tvingats till intensivvård.
Men det är framför allt de handfull smittade där det inte går att fastställa en koppling till smitta utomlands som oroar svenska myndigheter. Det kan vara ett tecken på att man inte vet hur omfattande spridningen är.
– Vi har identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var man har fått smittan. Det innebär att de kanske har smittats i samhället, säger Anders Wallensten till TT.
Wallensten trycker på vikten av att vara extra uppmärksam för att minimera risken för smittspridning.
– Undvik onödiga sociala kontakter om du känner dig sjuk, säger han.
I Region Stockholm har flera sjukhus gått upp i stabsläge och runt 45 medarbetare är tagna ur tjänst efter att ha varit i kontakt med coronasmittade patienter.
En domare vid Svea hovrätt har också konstaterats smittad, enligt SvD. 25 personer har skickats hem och en del förhandlingar skjuts upp.
Region Värmland och Region Blekinge har infört besöksförbud på samtliga vårdavdelningar, på grund av coronaviruset. Förbudet som omfattar vänner och anhöriga till patienter gäller tills vidare.
Region Blekinge kommer också att rekommendera besöksförbud på äldreboenden och liknande verksamheter som drivs av kommunerna i Blekinge, enligt ett pressmeddelande.
De flesta drabbade i Sverige är mellan 40 och 60 år gamla. Men det kan också bero på att denna åldersgrupp har varit i norra Italien i större utsträckning, poängterar Anders Wallensten.
– De som har smittats har i stor utsträckning smittats av nära kontakt med exempelvis familjemedlemmar. De fall vi har i nuläget verkar inte ha smittats via flyktiga kontakter, så som på flyg, säger Wallensten.
Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förs det dialoger kring huruvida nya riktlinjer för större evenemang kommer att införas.
– Men evenemangen måste bedömas utifrån sina egna unika förutsättningar, säger Johan Carlson.
Fakta

Antal fall i Sverige

Sammanlagt har 353 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset:

207 personer i Region Stockholm

48 personer i Västra Götaland

25 personer i Region Skåne

22 personer i Region Värmland

10 personer i Region Jönköping

8 personer i Region Uppsala

6 personer i Region Halland

6 personer i Region Västernorrland

5 personer i Region Västerbotten

5 personer i Region Örebro län

2 personer i Region Gävleborg

2 personer i Region Sörmland

2 personer i Region Norrbotten

2 personer i Region Kalmar län

1 person i Region Östergötland

1 person i Region Jämtland Härjedalen

1 person i Region Kronoberg

Uppdaterad klockan 21:00 den 10 mars 2020.

Gå till toppen