Annons

Annons

Annons

Explosioner i Helsingborg

Bil totalförstörd i explosion i Helsingborg – 14:e sprängningen sedan i somras

En personbil på Slottshöjden sprängdes sönder under onsdagskvällen. Den kraftiga explosionen hördes över stora delar av Helsingborg. Rutor till lägenheter på femte våningen krossades i samband med smällen.

Text

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Det var strax före klockan 21.30 som en smäll hördes över Helsingborg. För polisen har personer vittnat om hur deras bostäder vibrerade av den kraftiga explosionen.

– Vi konstaterar att det har smällt i samband med en bil på Kopparmöllegatan, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Ett område spärrades av utav polisen kort efter att explosionen ägt rum. Poliser vid avspärrningsbanden uppmanade nyfikna personer att röra sig från därifrån. Nationella bombskyddet skickades till platsen. De anlände klockan 22.46.

– De började med att undersöka närliggande fastigheter och lokaler för att se så det inte fanns något explosivt där eller skadade personer, säger Evelina Olsson.

Annons

Bombteknikerna började sedan undersöka bilen.

Många personer var i rörelse i samband med explosionen och polisen höll under onsdagskvällen på att samla in vittnesuppgifter och inledde dörrknackning i området.

Annons

Bild: Britt-Mari Olsson

Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats. Dock har, utöver den sprängda bilen och närliggande bilar, rutor krossats på bostäder.

– Även så högt som upp på femte våningen har personer fått sina rutor krossade, säger Evelina Olsson.

Smällen har enligt uppgift hörts så långt bort som till Påarp och huven till den parkerade bilen verkar ha flugit ett tiotal meter. Många personer larmade polisen i samband med explosionen.

– Det var en fruktansvärd smäll. Alla rutor skallrade av tryckvågen. Alla grannar gick ut för att titta vad det var som hade hänt, säger en boende på angränsande S:t Clemensgatan.

Händelsen utreds av polisen som allmänfarlig ödeläggelse.

Räddningstjänsten avvaktade kort efter larmet med att åka ända fram av säkerhetsskäl.

– Polisen är på plats och vi har enheter i närheten som väntar på polisens besked om att de kan rulla fram, sa Gustav Ask, inre befäl vid räddningstjänsten, kort efter larmet.

Vid 02.30-tiden hävdes avspärrningen på platsen och polisen väntar med vidare åtgärder till morgonen efter att ha genomför dörrknackning och teknisk undersökning. Vid 03.40-tiden var ännu ingen gripen för sprängningen.

Annons

Annons

I november 2018 satte någon eld på en tobaksbutik på Kopparmöllegatan. Samma månad exploderade en sprängladdning utanför en lägenhet på tvärgatan Mäster Ernsts gata.

Huven flög långt från bilen i samband med explosionen.

Bild: Britt-Mari Olsson

Bild: Britt-Mari Olsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan