Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bolund uppmanar banker ta samhällsansvar

Regeringen är beredd att agera om det finansiella systemet skulle drabbas till följd av coronaviruset. Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppmanar även bankerna att ta samhällsansvar, så att de inte förvärrar en ekonomisk kris.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Inom kort kommer Per Bolund att kalla bankerna till ett möte, bland annat för att inskärpa vikten av att de agerar ansvarigt i en kris.
– Bankerna har gjort goda affärer under lång tid, och nu måste de vara beredda att möta den eventuella nedgång som kommer i ekonomin offensivt. Så att de inte agerar på ett sätt som förstärker en konjunkturnedgång, säger Bolund.
Det skulle exempelvis kunna ske om bankerna blir alltför försiktiga och drar ned på kreditgivningen och därmed förvärrar en ekonomisk nedgång.
Det finansiella systemet är stabilt, men läget kan förvärras om ekonomin utvecklas negativt till följd av coronaviruset. Det är bilden efter ett extrainsatt möte i stabilitetsrådet, där utöver Bolund även cheferna för Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden ingår.
Sedan finanskrisen har det införts en rad krav för att stärka bankernas kapital och likviditet, men även för att hushållen ska bli mer motståndskraftiga, till exempel genom amorteringskrav.
– Vi har ett mycket bättre utgångsläge nu än vad vi hade för bara några år sedan, säger Per Bolund.
Han nämner en rad åtgärder som kan bli aktuella om ekonomin förvärras. Till exempel går det att ändra bolånetaket och amorteringskraven för att lindra möjliga negativa effekter på bostadsmarknaden, men det är Finansinspektionens (FI) sak att avgöra om det behövs.
FI kan också spela med bankernas kapitaltäckningskrav för att möjligtvis lätta på utlåningen, enligt Bolund.
I en eventuellt förvärrad kris finns det också resurser som de finansiella aktörerna kan använda via Riksbanken och Riksgälden.
Gå till toppen