Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Fokus på att stötta företag som drabbas av smittan.

Virusstimulans. Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) presenterar ekonomiska åtgärder mot coronakrisen.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Riksdagspartiernas ledare träffades på onsdagen för att diskutera krisen kring coronaviruset. Direkt efter mötet saknade oppositionen en hel del svar och åtgärder, men det tog inte särskilt lång tid innan beskeden från regeringen och berörda myndigheter började strömma in.
Sjukvården ska få de extra resurser som coronakrisen kräver, meddelade finansminister Magdalena Andersson (S). Staten ska kompensera regioner och kommuner för de extraordinära åtgärder som behöver vidtas. I ett första steg med 1 miljard kronor.
Staten kommer att bekosta även att karensdagen tills vidare slopas. Ett sjuklöneansvar kommer alltså inte, klokt nog, att läggas på de enskilda löntagarna eller på företagen. Åtgärden har efterlysts av många parter. Av naturliga skäl. Det är oerhört viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet och smittar andra.
I samma extra vårändringsbudget, som är ett resultat av ett samarbete mellan regeringen, Centern och Liberalerna, sägs att företagen får anstånd med inbetalningar av arbetsgivaravgift och anställdas preliminärskatt i upp till ett år. Detta som ett av flera mått och steg för att se till att företagen har likviditet nog. Företag ska inte behöva gå omkull utan ska få en chans att överleva smittan.
För företagen är det väsentligt att veta även att nya regler gäller från den 1 maj. Då träder förslaget om korttidsarbete i kraft, ett slags krisavtal för att förhindra stora varsel. Den bördan kommer att bäras gemensamt av staten, arbetsgivaren och den anställde.
Ytterligare en logisk följd av coronasmittan är att Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får extra anslag.
En annan efterfrågad åtgärd, inte minst från flera partiledare, är att begränsa större allmänna sammankomster, till exempel folksamlingar vid kultur- eller idrottsevenemang. ”Så fort Folkhälsomyndigheten begär det kommer vi att agera”, sade socialminister Lena Hallengren (S) på tisdagen. Och på onsdagseftermiddagen kom så Folkhälsomyndighetens begäran att alla sammankomster med över 500 personer stoppas.
Gränsen kan givetvis alltid diskuteras. Men beslutet förefaller rimligt.
Bland en mängd åtgärder på onsdagen vägde kanske ett besked särskilt tungt:
Det här är inte allt. Regeringen säger sig vara beredd att fatta nya beslut. Det sätts nu inget tak för vad coronaviruset får kosta till exempel sjukvården.
Ett annat intryck var lika välkommet. Riksdagens partier tycks vara relativt överens om att smittspridningen ska bekämpas till varje pris. En insiktsfull attityd, men så värst enigt lät det faktiskt inte när onsdagen grydde.
Dagens Nyheter hann trycka artikeln på DN Debatt där Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD), under rubriken ”M och KD vill lösa Sveriges problem – tillsammans”, fortsatte sin beskrivning av hur Socialdemokraterna på område efter område tappat kontrollen över samhällsutvecklingen och att regeringen står handfallen.
Debattartikeln var en enda lång jeremiad, en eländesföljetong, om allt som gått fel i politiken med S och MP vid rodret och C och L som hjälpredor. Följt av ett i sammanhanget överraskande konstaterande från Kristersson och Busch Thor:
”Även det politiska samtalet behöver en nystart.”
Artikeln på DN Debatt var avsedd att sparka igång en tidig Sverigeturné, med start i Uppsala på onsdagen, som en smygstart på valrörelsen 2022. ”Maktskifte senast 2022”, var temat när M och KD tillsammans tänkte möta väljarna.
Men nu är arrangemanget i Uppsala inställt. M och KD kommer de närmaste dagarna att ha sitt fokus på coronakrisen istället, och vill inte skapa onödig oro.
Tids nog lär oppositionen opponera. Med full kraft. Och mangla regeringen så gott den förmår. Då bör M och KD också förtydliga Sverigedemokraternas tänkta roll i det framtida borgerliga samarbetet.
Men nu, när många svenskar fasar för det alltmer spridda viruset, hejdar sig M och KD och visar upp en konstruktiv sida. Det vittnar om en nödvändig känsla för ansvar.
Gå till toppen