Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Géraldine Schwarz: ”Även vi kan bli medlöpare”

Hennes farföräldrar var vanliga människor – som stödde Hitler. I boken ”Medlöparna” visar Géraldine Schwarz hur ett helt samhälle hjälpte nazisterna att komma till makten i Tyskland. Samma stegvisa förskjutning ser hon i dagens Europa.

Det som saknas i europeiska länder vad gäller att arbeta med minnet av nazismen är att man inte har försökt att identifiera sig med förövaren, säger journalisten och författaren Geraldine Schwarz, författare till "Medlöparna".Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Géraldine Schwarz hade aldrig intresserat sig nämnvärt för sin familjs nazistiska historia. Kanske eftersom den inte är särskilt spektakulär; hennes farföräldrar var varken offer, hjältar eller bödlar under det Tredje Riket. Men det finns en kategori till, som hon menar ofta faller ur det kollektiva medvetandet: medlöparna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen