Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: För mycket och för tidigt kan också slå fel.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) gav beska besked.Bild: Liselotte Sabroe
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
För lite och för sent. Så lyder den återkommande kritiken mot det svenska smittskyddsarbetet i dessa coronatider.
Men för mycket och för tidigt är inte heller bra, det är i bästa fall enbart verkningslöst men kan i värsta fall göra ont värre om viktiga samhällsfunktioner lamslås.
För smittskyddsarbete på den här skalan är tajmning avgörande. Eller som Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sammanfattade i Aktuellt i tisdags (10/3):
"Om man gör det för tidigt, ja då har det kanske ingen nytta, för det var ingen där som kunde smitta någon annan. Gör man det för sent när det är alldeles för mycket smitta, ja då gör det ingen skillnad. Så det här ska göras i rätt tid och vara väl avvägt så att det faktiskt gör någon skillnad i smittarbetet."
Wallenstens svar kom på en fråga om varför Sverige till skillnad från Norge inte stoppat konserter, evenemang och andra stora folksamlingar.
Dagen därpå, i onsdags, togs ett liknande beslut också i Sverige: förbud mot tillställningar med över 500 deltagare.
Är det därmed belagt att den svenska Folkhälsomyndigheten och regeringen agerat saktfärdigt och försumligt?
Nej.
Att ansvariga i Norge gjort andra bedömningar än ansvariga i Sverige innebär inte att den ena sidan haft fel och den andra rätt. Båda kan ha haft rätt utifrån förutsättningarna i respektive land. Eller, i värsta fall, båda kan ha haft fel.
Olika länder gör olika bedömningar helt enkelt för att smittspridningen ser olika ut och omständigheterna varierar.
Den danska regeringen meddelade på onsdagen om en rad drastiska åtgärder.
"Det jag säger i kväll kommer att få stora konsekvenser för alla danskar", inledde den danska statsministern Mette Frederiksen (S) en ödesmättad presskonferens på onsdagskvällen.
Antalet kända fall av coronasmitta i Danmark hade då tiodubblats sedan måndagen. Nu kom beskedet att alla förskolor och skolor stängs från och med måndag, och föräldrar uppmanades att om möjligt hålla barnen hemma redan från torsdagen.
Dessutom ska alla offentliganställda, utom de inom vård, äldreomsorg och polis, stanna hemma från och med måndag och om möjligt jobba hemifrån. Privata arbetsgivare i Danmark uppmanas att låta de anställda jobba hemifrån eller ta ledigt. En lång rad ytterligare åtgärder vidtas.
På torsdagen kom beskedet att Norge också stänger landets skolor.
På torsdagseftermiddagen samlade utbildningsminister Anna Ekström (S) skolansvariga för att diskutera utvecklingen. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten finns det dock ingen diskussion idag om att stänga svenska skolor.
Men det kan mycket väl vara bara en tidsfråga innan den diskussionen är i gång och ett sådant besked kommer även här.
Epidemiologi är en vetenskap, men ger för den skull inga absolut säkra anvisningar om hur smittskyddsarbete ska bedrivas. Det blir till syvende och sist alltid en bedömningsfråga när beslut om den ena eller andra åtgärden ska tas, beslut som måste fattas på bästa tillgängliga underlag – som sällan eller aldrig är perfekt.
Att vara efterklok är lätt. Alltid. Men det är svårt att se några egentliga belägg för att de länder i Europa som i olika avseenden legat före Sverige när det gäller insatser mot smittspridning befinner sig i ett påtagligt annorlunda och bättre läge när det gäller epidemins utbredning och följder.
Smittan är här. Nu gäller det att så långt det bara är möjligt hejda spridningen, dra ut på förloppet, skydda de mest utsatta grupperna, allt för att sjukvården inte ska överbelastas.
Det är drastiska åtgärder som nu vidtas på andra sidan Sundet. Och det är fullt möjligt att Sverige inom kort, helt eller delvis, följer Danmarks exempel.
Men det behöver inte vara för lite och för sent. I bästa fall är det precis vad som behövs vid exakt rätt tillfälle.
Gå till toppen