Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ödesmättad tystnad i Catena arena

Stämningen runt ett stekhett derby fick stå åt sidan i arbetet att hindra spridningen av coronaviruset. Så var stämningen när Rögle tog emot Malmö inför tomma läktare.

SHL:s mest värdefulla spelare Codie Kurran fick sitt pris, men utan ovationer.Bild: Britt-Mari Olsson
Det jublas i Catena arena när Rögles Codie Kurran tar emot guldhjälmen som SHL:s mest värdefulla spelare strax innan nedsläpp i Skånederbyt.
Jublet kommer från hans lagkamrater. I övrigt är det tyst. Catena arena var slutsåld till sista plats i SHL:s sista omgång.
Men restriktionerna för att hindra spridningen av corona-viruset kom emellan. SHL och ligans 14 klubbar var överens om att spela inför tomma läktare. Hälsan främst.
Tony Ankerstock har följt Rögle i många år. "Allt runtomkring betyder så mycket i ett derby. Det ör en märklig känsla".Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag hade nog hellre sett att matchen inte spelades alls. Man är van vid stämningen, men den är bortblåst, suckar vakten Tony Ankerstock.
Han har följt Rögle i över 30 år och derbyn är speciella.
– Visst är tre poäng viktiga, men i just derbyn är det hela läktarupplevelsen som nästan känns viktigare, säger han.
Det är en historisk match som spelas där varje skridskoskär hörs. Det lär vara första gången Rögle spelar en tävlingsmatch utan publik.
När den gamla Vegeholmshallen brann ner den 22 juli 1982 stod Rögle BK plötsligt utan hemmahall. Men något spel för tomma läktare blev det inte. Samtidigt som nya Ängelholms ishall byggdes spelade Rögle sina matcher i Olympiarinken i Helsingborg.
När Rögle tagit sig till Elitserien våren 2008 var det dags för en ny ombyggnad. Så fort avancemanget var klart började stolarna monteras ner och efter ett intensivt arbete kunde det som hette Lindab arena ta emot publik i premiären mot Färjestad på hösten.
Det ekar av tystnad i den stora foajén där det sitter en sysslolös kvartett bestående av tre vakter och en polis.
– Det blir avslaget. Ett derby utan publik är märkligt. Vi får hoppas att laget taggar till ändå, säger vakten Christian Bengtsson.
Vakter och polis har aldrig haft det så lugnt att de kunnat sitta ner i samband med ett Skånederby. Björn Andersson, Robert Norrhede, Mats Lilja och Christian Bengtsson hade stabil vilopuls under torsdagskvällen.Bild: Britt-Mari Olsson
Fem, sex poliser var egentligen utkommenderade till derbyt. Nu sitter Mats Lilja där ensam.
– Jag reder det själv ikväll, säger han med ett skratt och tillägger:
– I vanliga seriematcher är jag här ensam.
Kvällens domare värmde upp inomhus där i normala fall skulle varit fullt av minglande korv-ätande publik.Bild: Britt-Mari Olsson
Vakterna har precis bevakat domarkvartettens uppvärmning som den här kvällen genomförs med bollspel i foajén, Vanligtvis sker den uppvärmningen på grusplanen bakom hallen.
– Vi har order från SHL att vakta domarna under uppvärmningen. I dag var det lite skönare, säger Robert Norrhede.
Supportrarna har varit i arenan under dagen och pyntat med nalle och jätteflagga. Annars var det tomma läktare när Rögle mötte Malmö.Bild: Britt-Mari Olsson
Rögles kommunikations- och mediaansvarige Lasse Mauritzson kastar en blick mot de neddragna jalusierna vid kioskerna.
– Det har varit ett intensivt dygn. Det var väldigt mycket som det behövde informeras kring både externt och internt. Det var en hel del i organisationen som inte behövde komma hit, säger Lasse Mauritzson.
Parkeringspersonal, restaurangpersonal, bemanning av kiosker, bemanning av insläppen och övrig service. Det är en lång lista av personer som inte behövt komma. Över 100 personer, utöver anställda.
Rögle reducerar tidigt i den andra perioden. Laget jublar, ambulanspersonalen jublar. Pressvärden Sven Sandström applåderar.
Annars en märklig – och ödesmättad – tystnad.
Supportrarna har varit i arenan under dagen och pyntat med en jätteflagga över sin ståplats.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen