Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Stora ord räddar inte klimatet.

Johan Kuylenstierna.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Att vilja är inte att kunna. Regeringens klimatpolitik får förödande kritik i Klimatpolitiska rådets rapport som presenterades på torsdagen.
"Även om man tolkar regeringens klimatpolitiska handlingsplan på bästa och mest generösa sätt så rör vi oss inte tillräckligt snabbt i rätt riktning", säger myndighetens vice ordförande Johan Kuylenstierna till TT.
De största minskningarna av växthusgasutsläppen sedan 1990 noterades mellan 2003 och 2014. Under de följande fyra åren halverades minskningstakten.
Naturligtvis är det fler faktorer än klimatpolitiken som avgör. Men lite pikant är det allt att en nedväxling noteras under en mandatperiod med Miljöpartiet i regeringen. Och de fjorton beslut som de rödgröna deklarerade i sin klimatredovisning till riksdagen för 2019 förändrar inte rådets bedömning från fjolårets rapport: med rådande politik och förutsättningar kommer de klimatpolitiska målen inte att nås.
Visst är en hel del nytt på gång. Så sent som i december presenterade regeringen en handlingsplan i 132 punkter för hur Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser ska minska till noll senast 2045. Men i många fall framgår varken hur insatserna ska genomföras eller hur de ska bidra till att klimatmålen nås. Då är det svårt att avgöra hur effektiva åtgärderna blir, påpekar Klimatpolitiska rådet och manar till skärpning.
Den kritiken har de rödgröna all anledning att ta till sig. För även ambitiösa planer kan naturligtvis få begränsad effekt om genomförandet och uppföljningen brister. Generella strategier måste snabbt göras konkreta, konstaterar rådsrapporten:
"Hastigheten behöver vara hög och ledarskapet från regeringen tydligt."
Det finns helt enkelt inte tid för klimatpolitik som är stor i orden, men gör lite för jorden.
Gå till toppen