Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vulkanisk jord ger vinet stramare karaktär

Bra viner har ofta en tydlig hemvist i både doft och smak – en kombination av växtplats, hantverk och kultur. Alf Tumble berättar om ursprunget och tipsar om typiska viner.

Vinskolan del 7: Veckans vin med adress – Etna
Bild: Helena Shutrick (DN)
Etna är både namnet på vulkanen och den sicilianska vinregionen som godkändes 1968. Vulkanen är aktiv och påverkar vinerna på flera sätt. Bland annat bidrar höjden över havet till ett svalare klimat och den vulkaniska jordmånen ger vinerna en stramare karaktär. Trots att det odlats druvor här under många år var det först i början av 2010-talet som Etnas röda viner fick internationell uppmärksamhet. Sedan dess har flera kända producenter fått upp ögonen för området och köpt vinmark.
Merparten av vingårdarna ligger i östligt läge där de utsätts för mindre sol. Det regnar sällan under sommaren men vinrankorna klarar sig bra utan konstbevattning tack vare att Medelhavsvindar hjälper till att temperera vingårdarna.
Odlingarna breder ut sig som ett naturligt skulpterat lapptäcke runt vulkanen och odlas för det mesta på terrasser. Dessa delas in i olika specifika växtplatser, så kallade ”contradas”, som en gång bildats av lavaströmningar. Det vulkaniska stoffet har med tiden blivit bördig lavajord.
Etna stoltserar främst med lokala druvsorter. Står det ”Etna Rosso” på etiketten görs vinet ofta på en blandning av nerello mascalese eller nerello cappuccio. ”Etna Bianco” är ett motsvarande vitt vin, där de bästa görs på druvan carricante, är mineraldrivna och kan, precis som de bästa röda vinerna, lagras länge.
Tips! Tre viner från Etna

Torre Mora Scalunera Etna Bianco 2019

Italien, Sicilien, Etna, 199 kr, beställningssortiment nr 74596

Vitt vin gjort på 90 procent carricante. Friska syror, gul frukt och mineralisk sälta ramar in den vulkaniska profilen på bästa sätt. Ett bra hårdostvin.

Terra Costantino De Aetna Etna Rosso 2017

Italien, Sicilien, Etna, 149 kr, nr 2400

Energiskt, elegant och ekologiskt tillverkat på merparten nerello mascelese med en sann bild av sitt ursprung. Servera i stor kupa, gärna lite svalt.

Tornatore Etna Rosso 2017

Italien, Sicilien, Etna, 159 kr, tillfälligt sortiment nr 92865

Rött. Något kryddigare Etna rosso gjord 95 procent nerello mascalese. Varmare och något fylligare i smaken, men fortfarande med tydlig adress.
Gå till toppen