Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Så klyvs Öresundsregionen igen.

Bräcklig väg.Bild: Patrick Persson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Vid lunch på lördag stänger Danmark gränserna. Statsminister Mette Frederiksens (S) besked på fredagskvällen är omtumlande inte bara för danskarna – det påverkar i allra högsta grad Skåne.
Det drastiska ingreppet i rörligheten motiverar hon med att alla de redan i sig mycket stränga förhållningsreglerna i coronakrisen, alla omfattande åtgärder, riskerar att undermineras av resandet in och ut från Danmark.
Tidigare på eftermiddagen hade danskar på resa utomlands uppmanats att komma hem så snart som möjligt.
Danmark stänger helt enkelt dörren. Det "lille, lille land" vänder sig inåt för att dämpa den snabba smittspridningen.
Rätt eller fel? Det går inte att säga, här finns inget facit. Varje land måste ta de beslut som ses som nödvändiga och riktiga utifrån sin situation just nu.
Problemet i Öresundsregionen är att det som bestäms i det ena landet berör också det andra – utan att grannen har möjlighet att påverka besluten.
Alla utlänningar som inte har ett mycket angeläget ärende i Danmark kommer att avvisas vid gränsen. Ett inreseförbud, helt enkelt.
Och skåningarna som ska jobba på andra sidan Sundet?
Vad inreseförbudet omfattar i detalj ska klargöras senare, men beskedet från regeringen under fredagskvällen var att de som bor eller arbetar i Danmark ska få komma in.
Rimligtvis alltså också pendlarna från Skåne.
Men erfarenheterna från gränskontrollerna för fyra år sedan förskräcker.
Näringslivet drabbades hårt då – och företag som nu redan är svårt ansatta av coronakrisen får det etter värre.
Vardagen för pendlarna präglades av stress och tidspress, tåg som inte kom i tid, tåg som inte gick, alls. Och så lär det bli nu också, tåg och färjor stängs helt eller delvis, enligt justitieminister Nick Hækkerup (S). Skånetrafiken har inte haft besked att ge under fredagskvällen.
De som kan kommer att jobba hemma, men många pendlare arbetar i vården. Där alla händer behövs. Eller i tjänstenäringen, där de anställda behöver finnas på plats för att kunna utföra sitt uppdrag.
Hur länge gränsen förblir stängd vet ingen. Statsminister Mette Frederiksen konstaterar att detta är obeträdd mark, en situation som ingen någonsin har upplevt förut.
Danmark fattar sina beslut utifrån sin verklighet. Men det här är en oerhört dyster upptakt till det jubileum svenskar och danskar ska fira i sommar, 20 år efter att Bron öppnades och förenade de två grannländerna på riktigt.
Gå till toppen