Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Kulturen behöver mer frihet. Utövarna måste få gestalta sina visioner.”

Kulturpolitikens uppgift är inte att styra kulturen, utan att förbättra förutsättningarna för det konstnärliga skapandet. Det skriver Christer Nylander och Cristina Glad, Liberalerna.

Bild från Moomsteaterns och Teater Insites föreställning Wonderland, inspirerad av Lewis Carrolls Alice i Underlandet.Bild: Emma Larsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ett öppet samhälle behöver litteratur, konst och andra kulturella uttryck som speglar, förklarar, väcker nyfikenhet, utmanar och ibland provocerar. Kultur kan skapa broar mellan människor och ibland öka förståelsen, motverka intolerans och fördomar.
Kulturen ska vara fri. Kulturpolitikens uppgift är inte att styra kulturen, utan att förbättra förutsättningarna för det konstnärliga skapandet och för individens bildning. Kulturen behöver mer frihet. Utövarna måste få större utrymme att gestalta sina visioner.
Biblioteken har en central roll i liberal kulturpolitik. De utgör en mötesplats, en plats för skapande och livslångt lärande med fri och jämlik tillgång till kunskap och information och ger därmed människor möjlighet till ökad delaktighet i samhället.
I Skåne minskade antalet bibliotekslån från 10,6 miljoner år 2015 till 9,7 miljoner 2018. Den kraftigt nedåtgående siffran beror sannolikt till stor del på att intresset för att läsa minskat.
Utvecklingen måste vändas. Bra skönlitteratur kan lära oss alla mer om oss själva och andra, utmana moraliska ställningstaganden och ge nya perspektiv.
Läsandet har också stor betydelse för barns språkutveckling. Att tidigt komma i kontakt med böcker är därför viktigt. Det behövs en nationell strategi för biblioteken.
Ett bra exempel på läsfrämjande arbete är det nationella programmet Bokstart, där Region Skåne har en koordinerande roll för de skånska folkbiblioteken. Men mer behövs. Skolorna måste också högprioritera läsande i alla årskurser. Genom att läsa och skriva utvecklas språk och tänkande.
Funktionshindrade, barn och vuxna, ska kunna ta del av och utöva kultur och få växa som människor med hjälp av kultur. Region Skåne har gjort viktiga prioriteringar genom en ökad satsning på kultur för funktionshindrade. Några exempel: Share Music & Performing Arts har 2020 fått ökade anslag för att fortsätta arbeta med metod- och kunskapsutveckling.Även Moomsteatern i Malmö har fått ökat regionalt stöd för att producera föreställningar med en ensemble som består av skådespelare med och utan funktionsnedsättningar.
Det politiska arbetet för att nå de grupper i samhället som i minst utsträckning tar del av kulturutbudet, framför allt barn och unga, måste prioriteras.
Folkbildningen är landets största kulturarena. Studieförbunden spelar överallt en viktig roll, men kanske främst på landsbygden. Därför är det mycket oroande att en del kommuner har valt att dra ner på eller helt ta bort stödet till studieförbunden.
Kulturpolitiken behöver kroka arm med andra politikområden, till exempel utbildningspolitiken, för att säkerställa att kultur är något som kommer alla till del. Här är ett fungerande samarbete mellan regionerna och kommunerna en viktig framgångsfaktor.
Kulturen är intellektets infrastruktur. Den ger människor verktyg att förstå, ifrågasätta, påverka och se på samhället och sina medmänniskor ur nya perspektiv. När människor utövar eller tar del av kultur föds inspiration, kreativitet och nya idéer.
Christer Nylander (L), riksdagsledamot från Kristianstad och ordförande i kulturutskottet.
Cristina Glad (L), vice ordförande i Region Skånes kulturnämnd.
Gå till toppen