Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny gränskontroll sätts upp på Öresundsbron idag

En ny dansk gränskontroll sätts upp idag. Där ska bilister tvingas vända om. Både polis och militär kommer att sättas in för att avgöra vem som har rätt att komma in i landet. Skånetrafiken är tagna på sängen av det danska beslutet och vet ännu inte hur de ska agera under dagen.

– Vi har inte fått några direktiv alls. Vi för samtal med DSB, Banverket och Banedanmark, men de har inte heller vetat om något i förväg. Idag är det många som ska reda ut vad det här innebär. Så snart vi har mer information går vi ut med den, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.
Han betonar den allvarliga situationen och hänvisar till Skånetrafikens app och hemsida, som kommer hållas uppdaterad.
– Vi gör allt vi kan. Det enda vi tänker på nu är att folk ska få veta vad beslutet innebär för tågtrafiken, säger han.
Ännu finns inga besked om hur exempelvis resenärer som ska flyga från Kastrup ska kunna komma iväg.
Men på bron kommer polisen på lördagen att stänga för persontrafiken men låta den tunga trafiken passera, enligt Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde.
– Det rör sig primärt om gränsen mot Tyskland och Sverige och i mindre utsträckning till Norge. Vi knyter till säcken, säger han till TT.
Öresundsbrons kommunikationsansvarige John Alexander Sahlin kunde ge mer besked om hur det ska gå till på bron.
– Upplägget just nu från dansk sida är att göra en kontroll på Pepparholm, alltså före tunneln, i riktning mot Danmark. Om de bedömer att man inte får göra en inresa till Danmark kan man vända om, berättade han för Ekot.
Tidigt på morgonen mötte Sydsvenskan en DSB-konduktör på väg över till Danmark. Han hade fått instruktioner att sköta sitt jobb som vanligt.
– Vi är inga poliser. Men vi har fått veta att även polisen kommer att ta det försiktigt i början, det här är nytt även för dem, sa han.
Gå till toppen