Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Premiärministern styr Kanada från karantänen

Kanadas premiärminister Justin Trudeau styr sitt land från skrivbordet hemma i villan i Ottawa, sedan hans fru smittats med coronaviruset.
– Jag kommer att fortsätta att arbeta på distans hemifrån och göra det som måste göras för att skydda kanadensarna, säger han.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau i telefon hemma i sitt residens, där han sitter i coronakarantän.Bild: Handout/AFP/TT
Premiärministern, hans fru och deras tre barn sitter i karantän sedan i torsdags, men Trudeau tycks av egen utsago inte ha dragit ner på arbetstempot. Hittills har han avverkat samtal med USA:s president Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron och Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
När han under fredagen gjorde sitt första offentliga framträdande efter fruns coronasmitta blev det i form av en presskonferens ute i trädgården, med journalisterna på flera meters avstånd.
– Jag vill vara tydlig. Jag känner inte av några symtom, jag mår bra. Tekniken gör det möjligt för mig att arbeta hemifrån, lugnade han eventuellt oroliga medborgare.
Trudeau medgav att det var lite besvärligt och frustrerande att styra landet på distans, men tycks ta situationen med jämnmod.
– Vi är ju alla sociala varelser, trots allt. Men det här är något vi måste göra.
Hans fru Sophie Grégoire-Trudeau testades positivt för coronaviruset i torsdags sedan hon insjuknat i feber efter att ha återvänt från Storbritannien.
– Vi följer de medicinska råden, vilket alla kanadensare borde göra, uppmanar Trudeau och fortsätter:
– Sophie har fortsatt milda symtom. Vi tänker på alla de familjer runt om i landet som har fått samma diagnos.
I Kanada har hittills runt 200 konstaterats smittade med coronaviruset och en person har avlidit.
Gå till toppen