Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Virustestad Trump utökar flygstoppet till USA

USA:s regering och kongressen är ense om ett stödpaket för att mildra de ekonomiska effekterna i hushållen av coronavirusutbrottet. President Donald Trump, som själv testats för viruset, utökar också listan med länder som USA stoppar flyg till och från.

President Donald Trump under lördagens presskonferens.Bild: Alex Brandon/AP/TT
USA lägger från och med måndag till Storbritannien och Irland till den lista av 26 europeiska länder som flygningar till och från stoppas under 30 dagar.
– Det kommer att offentliggöras, säger Trump, vid en presskonferens efter ett möte med den federala arbetsgrupp som arbetar mot smittspridningen.
Orsaken är att fler fall av smitta bekräftats i de båda länderna. Storbritannien har nu över 800 bekräftade virusfall och över 20 döda.
Enligt Trump överväger regeringen också restriktioner på resandet inom USA.
I samband med presskonferensen kontrollerades alla journalisters kroppstemperatur. Trump sade att även hans temperatur kontrollerats och visat sig vara ”totalt normal”.
Trump påpekar att cirka 36 000 människor dör av den årliga influensan i USA. Nu har 2 226 coronafall bekräftats i USA och ett 50-tal människor som smittats av viruset har dött.
– Vi ska försöka hålla det antalet så lågt som möjligt, säger presidenten.
Trump, som varit i närheten av människor som sedan visat sig vara smittade, har också själv låtit sig testas för coronaviruset men svaret har ännu inte kommit.
– Jag tog testet i går kväll, säger Trump.
På frågor om varför han själv, trots smittrisken, fortsatt att skaka hand med människor svarade Trump att han tycker att det är fel men att det är svårt att bryta gamla vanor.
Han bekräftade också att regeringen nu har enats med kongressen om ett ekonomiskt stödpaket riktat till hushållen.
Listan med åtgärder är resultatet av intensiva förhandlingar mellan representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och den republikanske finansministern Steven Mnuchin.
Den senare har betonat vikten av skattesänkningar medan Pelosi pressat på för utvidgade sociala skyddsnät.
Kompromissen blev två veckors betald sjukfrånvaro, samt möjlighet till ytterligare tre månader obetald frånvaro för virussmittade som behöver sitta i karantän eller behöver ta hand om sjuka familjemedlemmar.
Vidare utökas stödet till arbetslösa. Finansieringen stärks också av det program som ger stöd till matinköp för 34 miljoner låginkomsttagare samt av Medicaid, den offentligt finansierade sjukförsäkringen för låginkomsttagare.
Paketet innehåller även skattelättnader för små och medelstora företag, samt finansiering av kostnadsfria coronavirustester.
– De är gratis så folk behöver inte oroa sig över det, säger Trump om testerna.
Han har ställt sig bakom stödpaketet, som även väntas röstas igenom i senaten där Republikanerna är i majoritet.
Trump gick till och med så långt att han tackade Pelosi, som han sällan annars har ett gott ord att säga om, för samarbetet.
Däremot luftade han fortsatt missnöje med centralbankschefen Jerome Powell. Denne har inte sänkt styrränta – vilket flera europeiska länder gjort – och har hittills ”tagit många dåliga beslut enligt min åsikt”, säger Trump.
Presidenten utlyste nationellt nödläge i fredags för att hejda spridningen av viruset och uppger att regeringen därmed kan frigöra 50 miljarder dollar av federala medel för att stötta delstaterna och lokala myndigheter.
Trump tackade också alla inblandade parter för ansträngningarna mot virusspridningen, och sade att landet ska ta sig igenom prövningen.
– Vi är alla i det här tillsammans.
Rättad: i en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antalet smittade i USA.
Gå till toppen