Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

rimligt undanta Perstorp och Åstorp från Ebo

Politisk behandling om en ansökan om undantag från bosättningslagen pågår just nu i både Perstorp och Åstorp. Där finns intresse att undanta hela kommunerna, vilket backas upp av länsstyrelsen. Men effekten väntas inte bli så stor.

Kommunerna tillhör de sex ”särskilt utsatta” kommuner som regeringen pekat ut, och som skulle få möjlighet att undanta områden från egen bosättning av asylsökande, som görs med stöd av bosättningslagen, Ebo.
Samtliga av de utpekade kommunerna i Skåne har sagt att de vill undanta kommunen som helhet. Det har de också rätt att bestämma om det själva.
Men medan länsstyrelsen varit kritisk till att exempelvis hela Helsingborg undantas, så är man där mer positiv när det gäller de betydligt mindre kommunerna Åstorp och Perstorp.
– Vi har gjort bedömningen att de har skäl att områdesbegränsa hela kommunen. Där finns det inte stadsdelar på det sättet, säger Gunilla Holmlin som är länsstyrelsens integrationsutvecklare.
Yttrandet från länsstyrelsen fick kommunerna för en dryg vecka sedan. Sedan dess har kommunstyrelsen i Perstorp hunnit ställa sig bakom att kommunen nu skickar in sin ansökan till Migrationsverket. Socialdemokraterna avvaktade först länsstyrelsens bedömning, men har nu också ställt sig bakom den.
– Vi var helt eniga om att undanta hela kommunen, allt annat vore löjligt. Och vi själva äger ju rätten att besluta, säger kommunalrådet Torgny Lindau (PF).
Även i Åstorp är frågan på väg upp till politisk behandling vid nästa kommunstyrelse. Kommunalrådet Ronny Sandberg (S) är själv för att hela Åstorp undantas.
– Det är inte rimligt att en så liten kommun som vi är ska delas upp i olika områden, säger han.
Men vilken effekt tror de då att ett undantag kan få? Svaret är: inte så stort.
I Perstorp bedöms det finnas 10-15 asylsökande som bosatt sig där på egen hand. Det kan jämföras med de runt 180 personer som Migrationsverket har placerat i lägenheter som myndigheten hyr.
Perstorps kommunalråd Torgny Lindau pekar på att kommunen ökade sitt invånarantal med cirka 1 000 personer, eller 6-7 procent, mellan åren 2015-2019.
– All andhämtning som Perstorps kommun kan få är viktig. Vi kommer att få ägna 2020-talet åt att komma till rätta med segregationen. Då behöver vi inte fler i ekvationen som bidrar till ökad den, säger han.
I Åstorp var relationen ett 20-tal egenbosatta och ett 60-tal via Migrationsverket. Ronny Sandberg tycker själv inte att Ebo-undantaget är en ”jättestor fråga”.
– Men vi tror att det behövs någon form av styrning så att man kan styra flödet av asylsökande, så de får ordentliga boenden. Vi ser ju att man hamnar i ruckel och i händerna på oseriösa hyresvärdar, säger han.
Gå till toppen