Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi var med när danska gränsen stängdes

Danmark har stängt sina gränser som en försiktighetsåtgärd mot smittan av coronaviruset. Vi är på plats på andra sidan Bron och uppdaterar om läget på Kastrup, Pepparholm och Köpenhamns vanligtvis så folktäta centrum.
– Det här är en extremt allvarlig situation och det är en extrem åtgärd även under dessa förutsättningar, säger danska Venstres partiledare, som befinner sig på Kastrup.

Klockan 12 stängde Danmark sina gränser. Vårt team tog sig över bron på förmiddagen till Kastrup.
Dennis Holm, som är driftledare på bussföretaget som kör ersättningstrafiken, berättar att läget än så länge är lugnt.
– Vi har tillräckligt med bussar och vi räknar med att kunna sköta trafiken, säger han.
Dennis Holm är ansvarig för busstrafiken på Kastrups flygplats.Bild: Peter Frennesson
På ankomsthallen i Kastrup är journalistteam blandade med resenärer. Flera personer har masker på sig . En flygplatsvakt kommer fram till tidningens team och frågar bryskt:
– Är ni journalister? Ni får inte ta bilder olovligen på någon av oss. Gör ni det blir ni avvisade direkt.
Hit men inte längre. Strax före tunneln vid Pepparholm måste HD-Sydsvenskans team vända.Bild: Hussein El-alawi
Tidigt på eftermiddagen kör vårt andra team ut mot bron, på en väldigt stillsam motorväg. Vid avfarten mot Svågertorp sitter en varningsskylt om det danska beslutet. Men vi tar oss fram till den nya gränsstationen ute på bron, vid Pepparholm. En grupp poliser tar emot, vid ett enkelt bord.
Enkla omständigheter och lugn stämning vid vändpunkten.Bild: Hussein El-alawi
– De stannade oss, frågade om vi är svenskar och delade ut en blankett, berättar reporter Elin Fjellman.
Där klargörs att mottagaren är avvisad och genast ska vända tillbaka. Efter det slussas vårt team via en tunnel tillbaka i riktning mot Sverige.
Alla svenskar som tvingas vända får den här blanketten i handen.Bild: Hussein El-alawi
Venstres partiledare Jacob Ellemann-Jensen är på Kastrup. Han är säker på att även Sverige kommer följa Danmarks exempel och införa liknande restriktioner.
– Det här är en global sak, och viruset kommer spridas i Sverige också. Alla kommer att drabbas till slut, och jag förutsätter att verkligheten också kommer ifatt svenska politiker, säger han.
Samtidigt ser han hur de stängda gränserna påverkar det danska samhället.
– Det här är en extremt allvarlig situation och det är en extrem åtgärd även under dessa förutsättningar. Det kommer ha en enorm påverkan på den danska ekonomin. Företag kommer gå i konkurs, helt enkelt för att kunderna inte är där, säger han.
Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen på plats på Kastrup.Bild: Peter Frennesson
Han tror att företag kommer gå i konkurs, helt enkelt för att kunderna inte finns.
– Hela den offentliga sektorn har stängt ner. Nu stänger vi gränserna. Det innebär att flera kunder till de privata företagen försvinner. Och det betyder att de förlorar en stor del av sin personalstyrka.
Är det värt det?
– Jag hoppas verkligen det. Det är extrema åtgärder, men jag har tillit till att regeringen bedömer att åtgärderna är rimliga. För de är klart extrema.
Informationstavla på Kastrups flygplats.Bild: Peter Frennesson
Angående Sveriges annorlunda hantering av virusspridningen säger Jacob Ellemann-Jensen att det inte bara beror på att länderna har olika inställning.
– En skillnad är att många danskar tog med sig smittan hem från Italien och Österrike, där de hade varit på skidsemester. När ni åker på skidsemester åker ni norrut. Ni har egna berg. Det innebär att coronaviruset antagligen inte har slagit lika hårt som det har här.
Han hoppas att gränserna kommer öppnas så snart som möjligt. Det viktiga är att göra som man blir tillsagd, och att alla länder agerar, säger han.
Thomas Ohlsson, busschaufför från Kristianstad.Bild: Peter Frennesson
Busschauffören Thomas Olsson har kört från Kristianstad och hämtat upp passagerare på Hyllie som skulle till Kastrup. Men bara tre av de mellan tio och femton passagerarna på bussen fick komma in i Danmark. Resten, som skulle hem till bland annat Indien och Tyskland, fick vända.
– Jag visste inte om det. Nu vet jag det att det bara är danskar som får åka med. Jag önskar att jag hade fått info tidigare, då hade jag kunnat tala om det för passagerarna. Min kollega som körde andra bussen hann berätta för sina resenärer innan de nådde gränsen, säger han.
Fick de som inte fick komma in bara vända?
– De fick gå ut och plocka sitt bagage och sedan stod det bussar som fick ta hand om dem.
Var folk upprörda?
– Nej, men de kände väl att de kunde blivit informerade innan.
Moa Frändestam och Melina Trydegård har precis landat från Barcelona.Bild: Peter Frennesson
Kompisarna Melina Trydegård och Moa Frändestam har precis landat från Barcelona. Moas pappa väntar på att köra dem till Lund där de pluggar.
– Vi var där som utbytesstudenter men valde att åka hem för att inte hamna i karantän, säger Melina.
– Det var lite kaotiskt där. Allt stänger men det var inga konstigheter när vi passerade igenom passkontrollen, berättar Moa.
Flera passagerare på Kastrups flygplats bär munskydd och skyddsmask.Bild: Peter Frennesson
I centrala Köpenhamn är det mer folktomt än vanligt. Glassförsäljaren Ali Kazmi berättar att försäljningen är betydligt lägre än vanligt.
– Senaste tre, fyra dagarna har det varit väldigt lite. Nästan ingenting. Just nu har vi kanske tre kunder i timmen, vanligtvis har vi 15-20, säger han.
Ali Kazmi säljer färre våfflor än vanligt.Bild: Peter Frennesson
Vanligtvis är de två som jobbar på helgerna. Idag är det bara Ali. En dagskassa brukar ligga på 50 000 kronor. Idag räknar han med mellan 5000 och 7000. Han tycker att beslutet att stänga gränserna är rimligt.
– Om situationen är såhär är det bra, säger han.
Svenska Johanna Eklund har bott i Köpenhamn i tre och ett halv år och jobbar på ett energibolag. Eftersom hon bor i stan har hon inte personligen märkt att gränserna stängda. Men det vanligtvis så folktäta centrum är annorlunda idag.
– Vi bor precis runt hörnet så det är lite konstigt, säger hon.
Johanna Eklund, Susane Win och Andrea Notario upplever att centrum är annorlunda.Bild: Peter Frennesson
Hur är stämningen? Är folk rädda?
– Jag vill inte gå in i butiker. Vi har precis varit på ett bageri och kafé men där sitter man utomhus, säger Johanna Eklund.
Majida Fazal och Muhammad Adeelshah är på Europasemester. De har bland annat varit i Belgien, och avslutar semestern i Skandinavien. De flyger hem från Sverige till Dubai nästa vecka.
– Det finns inget att vara rädd för. Eller, du måste vara försiktig och inte röra vid någon om det inte behövs. Folk borde ta ansvar för sig själva, säger Majida Fazal.
Majida Fazal och Muhammad Aseelshah, båda turister från Dubai avslutar sin semester i Skandinavien.Bild: Peter Frennesson
Det är första gången de är i Skandinavien. De tycker det är bra att Danmark tar ansvar för situationen, säger de. De kommer ursprungligen från Pakistan, där smittan inte är lika spridd. Enligt WHO har 21 personer konstaterats smittade där.
Gå till toppen