Att leda en tidningsredaktion veckor som denna innebär helt nya utmaningar. Många avväganden ställs mot varandra i frågor där vi både behöver (och vill) vara ansvarsfulla arbetsgivare och försäkra oss om att vi kan fullgöra vårt journalistiska arbete. Vi har planerat för stort sjukdomsbortfall, testat att göra både papperstidning och sköta webb hemifrån, diskuterat nya rutiner med chefer och medarbetare – och vi har framförallt gjort allt vi kan för att ge er läsare en så saklig, nyanserad och heltäckande bild av läget som möjligt.
Annons
Annons
Att då skicka medarbetare till Danmark idag är helt självklart. Frågorna är fler än svaren när det gäller hur Danmarks nya direktiv ska följas. Hur, rent konkret, kommer det fungera på Kastrup? Vad händer med tågen? Bron? Vad tänker danskarna om beslutet att stänga landets gränser i en månad? Hur kommer polisen jobba för att säkra beslutet? Den danska statsministern har också kommunicerat att hon kallar in militären. Hur ska den arbeta? Med vad? Och, på ett mer mänskligt plan; vad gör alla de mycket långtgående besluten med ett land och dess befolkning? De svenska experternas hållning verkar vara att det är mycket svårt att hålla folk isolerade längre perioder, inte så mycket av praktiska, utan mer psykologiska skäl. Hur kommer danskarna att må om en vecka, tre veckor?
Vi behöver vara på plats i Danmark för att försöka svara på alla dessa frågor. Om detta har vi fattat ett gemensamt beslut på HD och Sydsvenskan.
Självklart fortsätter vi också det omfattande arbetet på svensk mark. Det är heller inte lätt, inte minst eftersom coronasmittan och dess bekämpning väcker starka känslor och åsikter. På nyhetsplats är vårt uppdrag detsamma som alltid; sikta mot sakligheten, ställ alla relevanta frågor, var källkritisk och acceptera att verkligheten sällan är svart-vit utan beskrivs bäst med nyanser.