Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Fel tillfälle att bråka om försvaret.

Överbefälhavaren Micael Bydén, statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) var idel leenden när Gotlands regemente P18 i Visby invigdes sommaren 2018. Fortsatta försvarsförstärkningar hänger dock i luften just nu.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det är mycket nu. Det överhängande: covid-19, viruset som sprids över världen. En pandemi som får tillväxten att tvärnita och börskurser att rasa. Och rusa. Och rasa igen.
Men tyvärr finns mer att oroas över. Som säkerhetsläget. Hot som – trots allt – är mer långsiktiga, grundläggande.
Enligt den militära underrättelsetjänsten Must ökar den militära aktiviteten i Sveriges närområde. Spioneriet mot Sverige intensifieras.
Totalitära Kina får allt större ekonomisk och politisk makt. I vårt närområde är det framför allt Rysslands agerande som oroar. Kreml fortsätter den militära rustningen och har i Ukraina visat att de styrande i Moskva inte är främmande för att använda militära medel för att nå politiska mål. Samma sak i Syrien, för övrigt.
”Den liberala och regelbaserade världsordning som utgjort grunden för det internationella systemet under lång tid står under press”, heter det i Musts årsöversikt för 2019.
Coronapandemin kommer att dra förbi. Men Ryssland ligger kvar. Och president Vladimir Putin sitter säkert. Genom ändringar i grundlagen har han banat väg för att behålla makten i ytterligare tolv år när hans nuvarande mandatperiod går ut 2024 – eller i lugn och ro lämna över tyglarna till någon av sina förtrogna i den ryska makteliten.
Samtidigt har vad som ett tag såg ut som en lovande enighet i svensk försvarspolitik rämnat. Utlovade förstärkningar av det militära försvaret hänger plötsligt i luften.
Ett sällsynt illa valt tillfälle att låta försvars- och säkerhetspolitiken bli ett partipolitiskt slagfält.
Ett sällsynt illa valt tillfälle att låta försvars- och säkerhetspolitiken bli ett partipolitiskt slagfält.
Gå till toppen